Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza bude mať krajšiu tvár, dostane novú dlažbu i fontánu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

Prievidza 2. septembra (TASR) - Do konca novembra by mala za pamätníkom na Námestí slobody v Prievidzi pribudnúť nová fontána.

Prievidza 2. septembra (TASR) - Do konca novembra by mala za pamätníkom na Námestí slobody v Prievidzi pribudnúť nová fontána. Po niekoľkomesačnom procese verejného obstarávania dnes radnica odovzdala vysúťaženej firme Avastav Galanta stavenisko. Tá nový vodný prvok, ako aj s ním súvisiacu rekonštrukciu dlažby zrealizuje za 413.417,50 eura s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Investíciu mesto hradí výlučne zo svojich zdrojov.

Tento projekt pripravovala samospráva už viac rokov a jeho podoba vzišla z architektonickej súťaže. Pôvodný návrh projektu počítal s umiestnením fontány na inom mieste, pričom malo ísť o umelecké dielo s vodným prvkom, ktorý mal byť menší.

"Fontánu sme premiestnili na iné miesto, za pomník, kde sa nachádza kvetinový záhon. Chceme, aby fontána bola naozaj taký prvok, ktorý privedie život na námestie. Bude moderná, bude kontaktná. Bude mať tryskovú a bazénovú zónu, kde si budú môcť mladí ľudia sadnúť na lavičku a namočiť si nohy. Čiže bude plniť osviežovaciu funkciu, ale veríme, že aj spoločenskú, že bude miestom, kde sa budú ľudia radi stretávať," priblížila primátorka mesta Katarína Macháčková.

Príprava realizácie nového vodného prvku v centre mesta trvala radnici niekoľko mesiacov a ako vysvetlila primátorka, spôsobil to náročný proces výberu projektu, ako i verejného obstarávania. "Okrem vodného prvku tu totiž dôjde k rozsiahlej rekonštrukcii dlažby, kde sú vybraté žulové kamene. Snažili sme sa vybrať kvalitnejší materiál, aby nevznikala situácia, ktorej sme vystavení teraz, že tá dlažba je po pár rokoch popraskaná. Takže bol problém s výberom kvalitného dodávateľa, ktorý spĺňal tieto kvalitatívne požiadavky," doplnila.

Rekonštrukcia by mala byť hotová do 90 dní a ako deklaroval obchodný riaditeľ galantskej spoločnosti Tibor Polák, je to reálny čas na uskutočnenie tohto projektu. S jeho ukončením v skoršej lehote však nepočíta. "Vzhľadom na to, že ide o dodávku tovaru - žuly, tak je tá lehota práve primeraná, lebo tá žula sa na Slovensku nevyrába a je ju ťažšie zohnať. Ale už je máme zazmluvnenú a objednanú," dodal.