Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza chce vybudovať parkovisko pri stanici z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Odstavná plocha so 70 parkovacími miestami má vzniknúť na pozemku pri deviatej koľaji v blízkosti železničnej a autobusovej stanice.

Prievidza 20. októbra (TASR) - S výstavbou parkoviska v predstaničnom priestore v Prievidzi, ktorú samospráva mesta avizovala ešte vlani, sa nezačalo. Investíciu vo výške niekoľko desiatok tisíc eur má radnica záujem financovať z fondov Európskej únie (EÚ), čaká preto na vyhlásenie nových vhodných výziev. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Odstavná plocha so 70 parkovacími miestami má vzniknúť na pozemku pri deviatej koľaji v blízkosti železničnej a autobusovej stanice. Plochu získalo vlani mesto do nájmu od Železníc SR (ŽSR) na dobu 20 rokov. Do kolaudácie parkoviska im platí sumu vo výške dane z nehnuteľnosti, po kolaudácii by to malo byť približne 5000 eur ročne.

O vybudovanie spevnenej plochy sa radnica snažila rovnako dve desaťročia. "Všetci vieme, aká katastrofálna situácia s parkovaním na stanici je, a preto sme sa usilovali tento problém riešiť," povedala minulý rok v apríli primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

V mestskom rozpočte na tento účel vyčlenila radnica takmer 80.000 eur, pričom počíta s investíciou vo výške asi 140.000 eur. Mesto má už platné stavebné povolenie, ako i projekt, ktorý je spracovaný tak, aby mohla Prievidza žiadať prostriedky z eurofondov. Ako vlani avizovala primátorka, parkovisko má byť zaradené do centrálnej mestskej parkovacej zóny (CMPZ), čiže by bolo spoplatnené. "To, či bude parkovisko zaradené do CMPZ, je nateraz predčasná otázka. Kľúčovým je v tomto smere fakt, či parkovisko bude budované z finančných prostriedkov EÚ, a teda či by vôbec mohlo byť spoplatnené," dodal Ďureje.