Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza: CVČ organizuje pre prázdninujúce deti fotoškolu

Výstavou fotografií a fotogramov vyvrcholil v poradí už druhý turnus detskej letnej fotoškoly, ktorú každoročne pre prázdninujúce deti organizuje Centrum voľného času Spektrum v Prievidzi. Na snímke účastníci fotoškoly si prezerajú výstavu. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Fotoškolu podľa záujmu otvoria aj v auguste.

Prievidza 19. júla (TASR) – Výstavou fotografií a fotogramov vyvrcholil v poradí už druhý turnus detskej letnej fotoškoly, ktorú každoročne pre prázdninujúce deti organizuje Centrum voľného času Spektrum v Prievidzi.

"Počas týždňa trvajúcej fotoškoly sa deti naučili základom fotografovania. Cieľom bolo, aby pochopili, že fotografia je vlastne kresba svetlom. Preto sme najskôr v tmavej komore robili fotogramy. Na svetlocitlivý fotopapier sme ukladali rôzne predmety, papier osvietili zväčšovacím prístrojom, potom vyvolali a ustálili v ustaľovači. Vznikli tak zaujímavé obrazy, z ktorých sme niektoré ešte kolorovali. Potom si deti vyskúšali fotografovať klasickými fotoaparátmi na negatívny film. V teréne fotografovali v rámci dvoch vychádzok po meste. Fotili to, čo ich zaujalo. Filmy sme potom vyvolali a včera aj dnes sme najlepšie zábery zväčšovali na výstavný formát," vysvetlila vedúca fotoškoly, skúsená fotografka Magda Malichová, ktorú všetci volajú teta Magda.

Má už 77 rokov a práci s deťmi sa venuje už vyše 40 rokov. Počas školského roka vedie aj Fotoklub Junior. Záujem detí o získanie základov fotografovania je podľa nej značný. V súčasnosti fotoklub pravidelne navštevuje 14 až 17 členov. Sú medzi nimi úplní začiatočníci, od tretej triedy základných škôl po študentov stredných škôl. Za viac než 20 rokov jeho existencie získalo v ňom základy fotografovania viac než 400 mladých ľudí, hovorí jeho vedúca. Vďaka tomu si viacerí z nich vybrali prácu s fotoaparátom za svoje životné povolanie.

V súčasnosti dvaja bývalí členovia fotoklubu študujú reklamnú fotografiu na vysokej škole v Brne, ďalšia členka už dlhšie pracuje pre reklamnú agentúru v Prahe. "Pochváliť sa môžem aj šikovnou dievčinou, ktorú som zasväcovala do tajov fotografie, ktorá si pred niekoľkými rokmi otvorila fotoateliér na Sicílii, neďaleko Palerma. A je vraj veľmi úspešná. Aj tí, čo zostali amatérmi, venujú sa výtvarnej fotografii. Svoje práce pravidelne posielajú na domáce i zahraničné výstavy. Som hrdá, keď ich fotografie vidím na výstavách a neraz preberajú aj ocenenia," dodala Malichová. Fotoškolu podľa záujmu otvoria aj v auguste.