Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

PRIEVIDZA: Dávku v hmotnej núdzi si odpracováva zhruba 57 občanov

Samospráva mesta Prievidza reagovala na vysoké teploty v týchto dňoch a po niekoľkoročnej odstávke spustila 10. júna 2014 potôčik na Námestí slobody. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Základný nárok na pomoc v hmotnej núdzi si v súčasnosti v Prievidzi odpracováva 112 obyvateľov, ktorí sa starajú o verejnú zeleň v meste, pomáhajú v školách, čistia verejné priestranstvá.

Prievidza 12. februára (TASR) – Základný nárok na pomoc v hmotnej núdzi si v súčasnosti v Prievidzi odpracováva 112 obyvateľov, ktorí sa starajú o verejnú zeleň v meste, pomáhajú v školských zariadeniach, čistia verejné priestranstvá alebo upravujú klzké povrchy chodníkov v zimnom období. Informoval o tom riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi Radko Gavliak.

Od minulého roka nadobudla platnosť novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá hovorí o povinnosti odpracovať si základný nárok na pomoc v hmotnej núdzi. "Na začiatku aktivácie prievidzský úrad práce evidoval viac ako 1600 poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, ktorí mali povinnosť odpracovať si základnú dávku v hmotnej núdzi. V priebehu polroka po zavedení opatrení do praxe a zapájaní poberateľov dávky do aktívneho pracovného procesu sa ich počet znížil približne o polovicu," poznamenal Gavliak.

Medzi obyvateľmi, ktorí si mali odpracovať dávku, sa našli aj takí, ktorí ponuku na výkon prác odmietli. "Bolo ich približne desať až 12 percent. Veľká časť ľudí odkázaných na pomoc v hmotnej núdzi sa zamestnala na dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti, prípadne uzatvorili pracovný pomer. A taktiež sa našli aj takí občania, ktorí síce súhlasili s ponukou na výkon prác, neodpracovali ich však v požadovanom rozsahu. Tým však prišli o časť dávky v hmotnej núdzi," ozrejmil riaditeľ ÚPSVaR.

Obyvatelia získavajú pracovné návyky a zvyšujú si príjem vo forme sociálnych dávok aj výkonom menších obecných alebo dobrovoľníckych služieb. "V súčasnosti je do menších obecných služieb zapojených 65 obyvateľov Prievidze a dobrovoľnícke služby vykonáva 19 ľudí, ktorí pracujú v Materskom centre Slniečko, galérii Art point, Hornonitrianskom múzeu, Regionálnom kultúrnom centre, pracujú pre mesto či pre občianske združenie Šťastie si TY," dodal Gavliak.