Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Zľavu v MHD Prievidza budú mať aj invalidní banícki dôchodcovia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Do súčasnej zmeny bolo možné poskytnúť dva druhy zľavneného cestovného, a to pre starobných dôchodcov nad 60 rokov a osobám na invalidnom dôchodku.

Prievidza 13. júna (TASR) - Zľavu na cestovnom v Mestskej hromadnej doprave (MHD) v Prievidzi budú môcť v týchto dňoch po novom využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí ešte nedovŕšili 60 rokov. Mesto pristúpilo k tejto zmene v systéme z dôvodu zabezpečenia rovnakého postupu pri udeľovaní zľavneného cestovného. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Do súčasnej zmeny bolo možné poskytnúť dva druhy zľavneného cestovného, a to pre starobných dôchodcov nad 60 rokov a osobám na invalidnom dôchodku. "V pôvodnom systéme zliav bol práve vek podmienkou pre priznanie zľavneného cestovného. Po zmene úľav na cestovnom v MHD v Prievidzi tak budú môcť využiť úľavu na cestovnom aj napríklad starobní invalidní banícki dôchodcovia, ktorí odišli do dôchodku skôr ako vo veku 60 rokov," priblížila systém úľavy primátorka mesta Katarína Macháčková.

Po zmene systému zľavnených cestovných lístkov v MHD sa tak bude zľava poskytovať aj starobným dôchodcom, ktorí nedovŕšili vek 60 rokov, ale pred odchodom do starobného dôchodku boli invalidnými dôchodcami. Konkrétne baníci odchádzajú do starobného dôchodku už pri dovŕšení 55 rokov, ak majú odpracovaných 20 rokov v podzemí. "Sociálna poisťovňa ich vtedy automaticky preradí do starobného dôchodku a vydáva im rozhodnutie, že sú už starobnými dôchodcami," spresnil Ďureje.