Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Muzeálie v botanických zbierkach múzea majú v Prievidzi lepšiu ochranu

Ilustračn snímka Foto: Facebook Malokarpatské múzeum

Herbárové položky v botanickom fonde, doklady tradičného odievania i rozmerné nálezy z archeologických výskumov tak dostali nový šat, hovorí Iveta Gécyová.

Prievidza 22. júna (TASR) - Muzeálie z botanických, archeologických i etnologických zbierok Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi majú zabezpečenú lepšiu ochranu. Novú obalovú techniku obstarala inštitúcia cez projekt Fondu na podporu umenia, ktorý na tento účel prispel grantom vo výške 7000 eur. Informovala o tom riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

"Sťahovanie a nevhodné priestorové zázemie s vlhkým i prašným prostredím v predchádzajúcich rokoch sa podpísali na celkovom stave zbierkových predmetov, z ktorých mnohé patria k unikátom európskeho i celosvetového významu," spomenula Géczyová.

Obstaranie vhodných obalov viacerých druhov a rôznych rozmerov z nekyslého materiálu s príslušnými a najmä neagresívnymi zložkami i zadováženie špeciálneho archívneho papiera podľa nej nahradilo staré, vlhkosťou a opakovanými sťahovaniami poškodené škatule, ktoré výrazne zhoršovali mikroklimatické podmienky uloženia zbierok. "Herbárové položky v botanickom fonde, doklady tradičného odievania i rozmerné nálezy z archeologických výskumov tak dostali nový šat, čo nepochybne prispeje k ich ochrane a odrazí sa aj na ich celkovom stave," priblížila.

Nová obalová technika umožnila aj prehľadnejšie uloženie, čím sa dosiahla lepšia i bezpečnejšia manipulácia s jednotlivými zbierkovými predmetmi, dodala Géczyová.