Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza je schopná zamestnať v rámci obecných prác asi 400 ľudí

V rámci prievidzského úradu práce už funguje aktivačné centrum, v ktorom sa koordinátori venujú zmienenej problematike a poskytujú poradenstvo a kontrolnú činnosť vykonávania prác občanmi v teréne.

Prievidza 18. júna (TASR) - Približne 400 občanov, poberateľov dávky v hmotnej núdzi, je pripravené zamestnať mesto Prievidza. Vykonávať by mali práce rovnakého charakteru ako uchádzači o zamestnanie v aktivačnej činnosti formou menších obecných služieb.

"Mesto úzko spolupracuje s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi na zavádzaní legislatívnych zmien do praxe. Pre aplikáciu paragrafu týkajúcu sa aktivačného príspevku v rámci zákona o pomoci v hmotnej núdzi má dohodu s ÚPSVaR uzavretú, dohoda pre paragraf týkajúci sa odpracovania dávky v hmotnej núdzi je v súčasnosti tesne pred uzavretím," uviedol pre TASR hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Radnica je podľa jeho slov na základe uvedených dohôd pripravená takto zamestnať približne 400 občanov, ktorí by konkrétne vykonávali práce na údržbe a úprave verejnej zelene, udržiavaní čistoty miestnych komunikácií, chodníkov a zastávok MHD, likvidácii nelegálnych skládok či pomocné práce v školských zariadeniach a na športoviskách.

V rámci prievidzského úradu práce už funguje aktivačné centrum, v ktorom sa koordinátori venujú zmienenej problematike a poskytujú nielen poradenstvo, ale aj kontrolnú činnosť vykonávania prác občanmi v teréne. Samospráva Prievidze konkrétne posilnila na základe dohody s ÚPSVaR rady koordinátorov o päť členov - dobrovoľníkov. "Mesto urobilo všetky potrebné organizačné opatrenia, aby prácu záujemcom poskytlo," zdôraznil hovorca.

Nová legislatíva prinesie podľa neho viac administratívnej práce. "Osobne však pevne verím, že prispejeme k úmyslu zákonodarcu a tiež sa táto povinnosť odrazí na krajšom, čistejšom a upravenejšom vzhľade nášho mesta," uzavrel Ďureje.