Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza odovzdala do užívania tretí nájomný dom v Necpaloch

Ilustračné foto Foto: prievidza.sk

Investíciu v hodnote asi 1,1 milióna eur postavila na vlastné náklady súkromná spoločnosť a radnica má záujem odkúpiť ju do svojho vlastníctva z prostriedkov Ministerstva dopravy.

Prievidza 20. januára (TASR) - Nájomníci už budú môcť čoskoro využívať byty v dome na Gazdovskej ulici v Prievidzi. V poradí tretí nájomný dom s 24 bytmi na sídlisku Necpaly dnes totiž do užívania odovzdala samospráva mesta. Investíciu v hodnote asi 1,1 milióna eur postavila na vlastné náklady súkromná spoločnosť a radnica má záujem odkúpiť ju do svojho vlastníctva z prostriedkov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR a Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). TASR o tom informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

"Výstavba týchto nájomných bytov je pekným príkladom, ako môže vyzerať fungujúca dlhoročná spolupráca medzi súkromným sektorom a samosprávou," skonštatovala primátorka mesta Katarína Macháčková s tým, že zámerom mesta je, aby byty využívali predovšetkým mladé rodiny.

Stavbu s dvoma identickými časťami s 12 bytmi zrealizovala na vlastné náklady spoločnosť To-My-Stav, s.r.o., so sídlom v Kanianke, pričom jej hodnota bola vyčíslená na celkovo 1.145.239 eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Na stavbu ako takú mesto žiada na základe uznesenia mestského parlamentu dotáciu od MDVRR vo výške 417.050 eur a úver od ŠFRB vo výške 625.580 eur. Vlastné zdroje radnice v tomto prípade predstavujú 11 eur. Financovanie technickej vybavenosti domu chce zabezpečiť z dotácie v sume 38.350 eur a vlastných zdrojov v sume 64.248 eur.

Rovnaký model financovania zvolila prievidzská samospráva aj pri dvoch už postavených identických domoch na Gazdovskej ulici, kde bola so svojimi žiadosťami o úvery a dotácie úspešná, pričom realizátorom stavieb bola rovnako spomínaná kanianska spoločnosť. V Necpaloch pribudne v budúcom období ešte štvrtý identický nájomný dom.