Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza poskytuje seniorom v denných centrách sociálne poradenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas pandémie boli denné centrá dlhodobo zatvorené a záujmová činnosť seniorov bola pozastavená.

Prievidza 13. mája (TASR) - Samospráva Prievidze začala s poskytovaním sociálneho poradenstva seniorom v denných centrách. Zabezpečuje ho odbor školstva a starostlivosti o občana mestského úradu (MsÚ). Aktivitou reaguje na prípadné zmeny životnej situácie niektorých starších obyvateľov počas pandémie nového koronavírusu.

Počas pandémie boli denné centrá dlhodobo zatvorené a záujmová činnosť seniorov bola pozastavená. "Ťažké obdobie so sebou prinieslo seniorom nové životné situácie, na ktoré hľadajú odpovede a potrebujú sa v nich zorientovať. Sociálnym poradenstvom chceme ponúkať tejto cieľovej skupine informácie o rôznych odborných témach podané čo najzrozumiteľnejšou formou," načrtla vedúca odboru školstva MsÚ Beáta Révayová.

Priamo v denných centrách od apríla ponúka odbor podľa nej možnosť oboznámiť sa s témami, ktoré najviac seniorov zaujímajú. Obsah poradenstva pripravujú pracovníci podľa požiadaviek seniorov.

"Od prvých dní spustenia novej činnosti máme od členov denných centier pozitívnu spätnú väzbu. Seniori sa aktívne zaujímali o rôzne formy zabezpečovania starostlivosti o nich," priblížila Révayová.

Veľký záujem bol podľa nej napríklad o informácie o možnostiach zníženia poplatkov za komunálny odpad alebo o kompenzáciách poskytovaných zo strany úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. "Záujem je aj o zdravotné poradenstvo – informácie o možnostiach zapožičania alebo predpísania zdravotných pomôcok. Napríklad v tejto oblasti je obsahom nášho poradenstva informácia o tom, kde a ako je možné zabezpečiť rôzne príspevky na kompenzačné pomôcky, na koho sa treba obrátiť," uzavrela.