Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

PRIEVIDZA: Poslanci dali rekonštrukcii futbalového štadióna zelenú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podmienkou na získanie finančných prostriedkov je 40-percentné kofinancovanie projektu samosprávou, Prievidza teda musí prispieť sumou 500.000 eur.

Prievidza 30. septembra (TASR) - Prievidzskí mestskí poslanci v utorok (29.9.) definitívne odsúhlasili realizáciu rekonštrukcie futbalového štadióna, na ktorú prispeje štát. Vedenie mesta vyrokovalo so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) viaceré pozmeňujúce návrhy. Investícia bude predstavovať 1,25 milióna eur a mesto ju bude musieť zrealizovať do roku 2022.

Na rekonštrukciu futbalového stánku má dať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom SFZ 750.000 eur. Podmienkou na získanie finančných prostriedkov je 40-percentné kofinancovanie projektu samosprávou, Prievidza teda musí prispieť sumou 500.000 eur. Dotácia od ministerstva predstavuje dodanie tribún a sedadiel vo výške 750.000 eur, finančné prostriedky od mesta budú určené na samotnú modernizáciu štadióna.

"Ten projekt je veľmi náročný, pretože treba splniť niekoľko kritérií podliehajúcich smernici UEFA, Slovenského futbalového zväzu, uznesenia vlády SR aj ďalších povinností, ktoré súvisia s kategóriou štadiónu UEFA 2," skonštatoval viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Priblížil, že samospráva sa stretávala s rôznymi výkladmi, čo má na štadióne byť, preto jej cieľom bolo, aby sa nezaviazala vybudovať navyše niečo, ako je nevyhnutné. Preto oslovila SFZ, aby si ujasnili, aké zmluvné podmienky medzi zväzom a mestom budú zapracované v rámci tohto projektu. "Dohodli sme sa na tom, že budeme realizovať len jednu jedinú etapu, a to je tá pôvodná prvá zo štúdie, a budeme hovoriť o celkovom rozpočte projektu vo výške 1.250.000 eur. Konkrétne sme sa dohodli, že nie je potrebné vybudovať vyhrievanie trávnika, nie je potrebné vybudovať elektrické obslužné technológie, čo je náklad asi 430.000 eur. Tiež, že nie je potrebné budovať elektronické turniketové systémy vo výške 16.000 eur a dohodli sme sa aj na tom, že je možné nahradiť existujúce drahšie sklopné nové sedadlá za lacnejšie pevné sedadlá. Len elektronický turniketový systém a tieto sklopné sedadlá nám prinesú úsporu 40.000 eur a môžu byť v rámci tých prostriedkov poskytnutých SFZ použité na veľmi potrebnú a dôležitú vec, a to je opravu alebo rekonštrukciu zastrešenia súčasnej hlavnej tribúny," špecifikoval.

Súčasťou zmluvy medzi mestom a SFZ má byť aj výklad smernice UEFA a zodpovednosť za splnenie týchto kritérií prevezme na seba SFZ. "Na základe takto schválených zmien a doplnkov vzídených zo spoločného rokovania budeme ďalej pripravovať návrh zmluvy so Slovenským futbalovým zväzom a jeho úplné znenie predložíme opäť na schválenie poslancom mestského zastupiteľstva tak, aby bolo každému aj do budúcna jasné, čo má a čo nemusí vybudovať," avizoval Maxina.

Rekonštrukciu a modernizáciu futbalového stánku schválili poslanci jednomyseľne. Prievidza má záujem financovať ju etapovite a preto si neplánuje zobrať úver, ktorý by ju zadlžil.

Spokojnosť s odsúhlasením investície na rokovaní prejavil aj dlhodobý zástanca rekonštrukcie štadióna, prezident futbalového klubu FC Baník HN Prievidza & Handlová Robert Šuník. "Podstatné je, že poslanecký zbor schválil rekonštrukciu štadióna, tým potvrdil, že v Prievidzi má futbal pevné miesto a nechal dvere otvorené na prípadné ďalšie dotácie a projekty zo Slovenského futbalového zväzu a vo svojej podstate nechal zelenú pre napredovanie futbalu v tomto meste," skonštatoval.

Ako sa vyjadril SFZ prostredníctvom svojho tlačového hovorcu Juraja Čurného, určite by vyrokované podmienky neformuloval ako dohodu. "Z nášho pohľadu sme si len presnejšie vysvetlili interpretáciu požiadaviek zapojenia sa do tohto projektu, a to najmä s ohľadom na plnenie smerníc UEFA a SFZ. Zároveň sme len opätovne deklarovali to, že pre účasť v projekte je zo strany mesta Prievidza potrebné realizovať prvú etapu projektu v súlade so štúdiou rekonštrukcie štadióna v Prievidzi, ktorú spracoval projektant vybraný mestom a SFZ túto štúdiu odsúhlasil. Na požiadavku SFZ bola spracovaná aj možná druhá etapa projektu, po ktorej by štadión spĺňal požiadavky pre potenciálnu účasť FC Baník Horná Nitra v najvyššej ligovej súťaži," ozrejmil.

To, že SFZ nesie plnú zodpovednosť nielen za splnenie kritérií smernice UEFA, ale aj za realizáciu samotného projektu, vrátane naplnenia jeho zámeru, účelu a tiež vyúčtovania finančných prostriedkov poskytnutých v podobe dotácie, podľa Čurného priamo vyplýva z uznesenia vlády SR. "SFZ má túto zodpovednosť v rámci celého projektu pre všetky štadióny," dodal.