Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi prebieha výstava k okrúhlym výročiam fotografie

Výstava v Prievidzi. FOTO TASR/Pavol Remiaš

V nasledujúcich mesiacoch Fotoklub Junior pripravuje ešte dva fotografické maratóny.

Prievidza 8. mája (TASR) – Takmer 150 fotografií si môžu návštevníci pozrieť na výstave členov Fotoklubu Junior pri Centre voľného času Spektrum v Prievidzi, ktorú dnes vo svojich priestoroch sprístupnili verejnosti. Fotografie pochádzajú z fotomaratónu na tému Život v mojom meste. Mladí členovia fotoklubu ho absolvovali 26. apríla tohto roka. Napriek tomu, že v ten deň pršalo, podarilo sa im zhotoviť zaujímavé snímky.

"Je to prvé podujatie, ktoré náš fotoklub pripravuje pri príležitosti viacerých okrúhlych výročí vzťahujúcich sa k histórii fotografie," vysvetlila vedúca fotoklubu Magda Malichová (77), ktorá učí mladých ľudí základom fotografie už takmer 45 rokov. "Mnohým fotografom aj priaznivcom fotografie možno ušiel rok 1839, ku ktorému sa viaže niekoľko výročí. Pred 175 rokmi totiž Francúz Daguerre zverejnil svoj vynález, proces vytvárania obrazov pomocou svetla, pomenovaný po ňom ako daguerrotypia. V tom istom roku jeho konkurent Talbot dokončil proces negatív - pozitív a 175 rokov uplynulo aj od objavu Herschela, ktorý zistil ustaľovaciu schopnosť sírnatanu sodného pri halových zlúčeninách striebra. Sto rokov je odvtedy, čo konštruktér Barnack zhotovil prototyp známeho fotoaparátu Leica, ktorý slúžil fotografom a fotoreportérom celé desaťročia. Takýchto okrúhlych výročí fotografie je oveľa viac a dotýkajú sa aj významných domácich či zahraničných fotografov. Rozhodli sme sa preto v našom fotoklube, nielen sa bližšie oboznámiť z históriou fotografie, ale aj pripraviť viaceré podujatia," dodala vedúca.

V nasledujúcich mesiacoch Fotoklub Junior pripravuje ešte dva fotografické maratóny. Jeden s témou Zo života detí a ďalší by mal byť malou spomienkou na históriu. Členovia by si mali skúsiť fotografovať s klasickými, čo možno najstaršími fotoaparátmi, na filmový negatívny materiál. Ten potom vo fotokomore spracujú. "Chceme do tohto projektu zapojiť nielen mladých a začínajúcich, ale aj skúsených dospelých fotografov. Na záver, koncom júna, usporiadame spoločnú výstavu," konštatovala Malichová.