Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza začína s výstavbou podzemných kontajnerov v centre mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V prvej etape radnica nakúpila 28 kontajnerov pre sedem stojísk na komunálny odpad, plast, papier, sklo, viacvrstvové kombinované materiály a kovy.

Prievidza 12. júla (TASR) - Prievidza začína s výstavbou podzemných kontajnerov. Na sídliskách v centrálnej časti mesta dokopy vybudujú v rámci pilotného projektu 28 veľkoobjemných nádob na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Celú zákazku vybudovania podzemných kontajnerov rozdelila radnica do dvoch etáp. V prvej časti nakúpila 28 kontajnerov pre sedem stojísk na komunálny odpad, plast, papier, sklo, viacvrstvové kombinované materiály a kovy. Výstavbu naplánovala na uliciach M. Hodžu, Nábrežie sv. Cyrila a A. Škarvana. V druhej časti zabezpečí zostávajúce stojiská na Dlhej ulici a Nábreží sv. Cyrila.

"Predmetom zákazky budú stavebné práce, nakládka a osadenie podzemných kontajnerov na odpad o objeme päť kubických metrov (m3) a kombinovaných s objemom 2,5 plus 2,3 m3. Navrhované stojiská podzemných kontajnerov nahradia jestvujúce stojiská 1100-litrových zberných nádob v daných lokalitách," ozrejmil Ďureje.

Výstavba si podľa neho nevyžaduje žiadnu zvláštnu prípravu územia, búracie práce na spevnených plochách a výkopy sú súčasťou samotných objektov a zemné práce sa obmedzujú na výkop stavebných jám jednotlivých stojísk. "Na štrkový podsyp sa zhotoví základová doska z betónu. Na ňu sa do vymedzených pozícií osadia prefabrikované vane podzemných kontajnerov. Tie sú tvorené kvadratickou samonosnou konštrukciou z pozinkovaného plechu a žiarivo pozinkovanej ocele, opatrené dvojhákovým závesom pre manipuláciu. Plochu po obvode stojísk a medzi podzemnými kontajnermi bude tvoriť ekologická zámková dlažba," priblížil.

Dodávateľom prác v rámci prvej časti investície je spoločnosť LEMAS spol. s. r. o., so sídlom v Prievidzi. V zmysle zmluvy o dielo by mala práce ukončiť najneskôr do 30. októbra tohto roka. Mesto jej zaplatí 102.364,97 eura vrátane dane z pridanej hodnoty. Verejné obstarávanie na druhú časť projektu by malo mesto vyhlásiť v tomto období.

Stojiská pripomienkovali i obyvatelia mesta. V prípravnej fáze projektu sa totiž uskutočnilo niekoľko stretnutí aj s predsedami bytových spoločenstiev dotknutých bytových domov, kde mali možnosť vyjadriť svoje požiadavky a pripomienky k navrhovaným stojiskám. "Na základe spoločných stretnutí a diskusií môžeme skonštatovať, že sme sa opäť posunuli cestou zlepšenia prostredia a komfortu bývania obyvateľov Prievidze. Pevne verím, že projekt podzemných kontajnerov, ktoré sú súčasťou moderných miest v Európe, prinesie úžitok aj obyvateľom v centre našej Prievidze," dodal viceprimátor Ľuboš Maxina.