Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzská materská škola bude mať od septembra technické zameranie

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Laššák

Toto školské zariadenie totiž od 2. septembra spúšťa vzdelávací projekt Technická škôlka, ktorý má za cieľ naučiť malých škôlkarov polytechnickej výchove.

Prievidza 23. augusta (TASR) - Výroba funkčného modelu technického objektu ako kolobežky, motorky, auta, traktora, lode či lietadla a následná hra s ním čaká počas blížiaceho sa školského roka na deti z Materskej školy (MŠ) Štvorlístok na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi. Toto školské zariadenie totiž od 2. septembra spúšťa vzdelávací projekt Technická škôlka, ktorý má za cieľ naučiť malých škôlkarov polytechnickej výchove.

"Hlavným motívom realizácie tohto projektu je nedostatok technicky vzdelaných mladých ľudí, nezáujem detí a mládeže o technické vedy, ale najmä nedostatok základných technických zručností u detí. Zameraním škôlky na Ulici P. Dobšinského na technickú oblasť sa má tento problém systémovo riešiť," uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Deti sa v Technickej škôlke budú učiť formulovať a tvoriť jednoduché technologické postupy, orientovať sa v nich. Cieľom projektu je tiež podporovať diskusiou tvorivosť detí pri riešení úloh, viesť ich k tvorbe vlastného výrobku a získaniu priamej skúsenosti s používaným náradím, poznávaniu a skúmaniu prírody okolo seba. "Prioritou je dosiahnuť u detí spojenie súvislosti dejov, ktoré sú typické pre inovačné procesy. Deti si podľa svojich predstáv a pod vedením pedagógov vyrobia funkčný model študovaného technického objektu, kolobežky, bicykla, motorky, automobilu, traktora, lode, lietadla. Takto získané vedomosti a zručnosti si efektívnejšie zafixujú. Hra s modelom, ktorá nasleduje po jeho výrobe, objasní deťom správne použitie technického objektu a možnosti skutočného stroja," doplnil Ďureje.

Cieľovú skupinu projektu, na ktorom bude MŠ Štvorlístok spolupracovať so susednou základnou školou (ZŠ), budú tvoriť deti predškolského veku a žiaci prvého stupňa ZŠ. Jeho rozpočet odhadla MŠ na 3370 eur, z toho dotácia od mesta predstavuje 1000 eur. Dielničku v priestoroch ZŠ, v ktorej sa deti budú učiť technickej zručnosti, slávnostne predstaví škôlka, vedenie mesta 2. septembra popoludní. Záštitu nad projektom prevzala pedagogička a bývalá predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Jeho realizáciu Štvorlístok predpokladá do júna 2017.