Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzská radnica plánuje vybudovať nové zariadenie pre seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jednotlivé objekty musia poskytovať ubytovanie pre maximálne 40 klientov, každá izba bude mať svoje sociálne zariadenie a príslušné technické a technologické vybavenie.

Prievidza 17. júla (TASR) - Prievidzská samospráva má záujem vybudovať nové zariadenie pre seniorov. Využiť na to plánuje bývalý areál materskej školy na Ulici Š. Závodníka. Radnica v tejto súvislosti vyhlásila výzvu na vypracovanie architektonickej štúdie, informovala v piatok primátorka Katarína Macháčková na svojej stránke na sociálnej sieti.

"V rámci štúdie budú rozpracované dve variantné riešenia, v existujúcich objektoch alebo v novom komplexe. V oboch variantoch požadujeme objekty navrhnúť v pasívnom štandarde, doplnené o prvky zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie, systém zelených striech, respektíve čiastočných zelených fasád vrátane návrhu zachytávania dažďovej vody," uviedla Macháčková.

Jednotlivé objekty podľa nej musia poskytovať ubytovanie pre maximálne 40 klientov, každá izba bude mať svoje sociálne zariadenie a príslušné technické a technologické vybavenie. "Na každom podlaží je potrebné navrhnúť príslušné zázemie pre personál, ako aj priestor pre návštevy a spoločenskú miestnosť. V každom pavilóne musí byť lôžkový výťah, ktorý uľahčí manipuláciu s imobilnými, respektíve ležiacimi klientmi," doplnila.

Celková požadovaná kapacita komplexu zariadenia pre seniorov je 160 lôžok. Musí spĺňať podmienky kladené na zariadenia určené pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie.