Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzský Lesopark ožije folklórom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Súčasťou slávností bude podobne ako po minulé roky aj Sochárske sympózium drevenej plastiky.

Prievidza 21. júna (TASR) - Množstvo vystúpení folklórnych súborov z celého Slovenska, výstavy, školu tanca, jarmok ľudovoumeleckej výroby, tvorivé dielne, ochutnávku gastronomických špecialít hornej Nitry a ďalšie sprievodné aktivity ponúkne jubilejný 30. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností. Dejiskom podujatia, ktoré sa uskutoční 26. a 27. júna, bude Lesopark v Prievidzi.

"Poslaním Hornonitrianskych folklórnych slávností je zachovávanie ľudových zvykov, tradícií, piesní a tancov, tradičnej remeselnej výroby a ľudového odevu, ich šírenie a uvádzanie do života ľudí, odovzdávanie nastávajúcim generáciám, úcta k tradíciám a kultúrnemu dedičstvu našich predkov s osobitným zreteľom na región hornej Nitry," uviedla Martina Ďurčeková z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, ktoré je jedným z organizátorov slávností. Ako pokračovala, cieľom podujatia je tiež konfrontácia a propagácia činnosti folklórnych a speváckych kolektívov a sólistov regiónu, vzájomná výmena skúseností, čerpanie nových námetov a upevňovanie medziľudských vzťahov.

Program folklórnych slávností odštartuje v piatok 26. júna o 15.00 h školou tanca, nasledovať bude vernisáž sochárskeho sympózia, o 16.30 h ich slávnostným otvorením. Návštevníci budú môcť v tento deň tiež vzhliadnuť mozaikový program detských folklórnych súborov (DFS) pod názvom Veselože, komponovaný program gajdošov v podaní Spojených hukov Slovenska a ich hostí, vystúpenia folklórnych súborov (FS) Senior Vtáčnik z Prievidze, Jánošík z Partizánskeho a Vranovčan z Vranova nad Topľou.

Sobota 27. júna bude patriť vystúpeniam FS Jánošík - Senior z Partizánskeho, vyznaniam tvorcov a režisérov programov Hornonitrianskych folklórnych slávností pod názvom Boli pri tom, vystúpeniam skupín regiónu s titulom Stretnutie, ľudovej hudby Beťári, tanečného divadla Ifjú Szivek z Bratislavy, ktoré sa predstaví so svojím programom Kukučie vajíčko a deň zakončí škola tanca.

Ako sprievodné podujatia organizátori pripravili jarmok ľudovoumeleckej tvorby majstrov hornej Nitry a iných regiónov Slovenska, tvorivé dielne tradičnej ľudovej tvorby pre deti pod odborným vedením majstrov, výstavu Folklór vo fotografii, ktorá predstaví výber fotografií z predchádzajúcich ročníkov Hornonitrianskych folklórnych slávností, výrobu a predaj jedál tradičnej kuchyne starých mám hornej Nitry a prezentáciu tradičných ľudových textilných techník.

Súčasťou slávností bude podobne ako po minulé roky aj Sochárske sympózium drevenej plastiky v Lesoparku, ktoré sa bude konať od 22. do 26. júna. RKC v Prievidzi pripravilo výstavu ľudovoumeleckej tvorby Boženy Tomanovej z Poruby pod názvom Čipkové sny, ktorú si verejnosť môže pozrieť v jeho priestoroch do 3. júla, a Hornonitrianske múzeum v Prievidzi podujatie Ľúbozvuky z cyklu Zbierky na móle, ktoré sa bude konať v jeho priestoroch 25. júna o 17.00 h.

Organizátormi jubilejného ročníka podujatia sú popri RKC v Prievidzi aj mesto Prievidza, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Tezas, spol. s r.o., a Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza.