Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pripojenie k plynovej prípojke malo 66,8 % domov v Trenčianskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prevládajúcim zdrojom energie na vykurovanie bol plyn (68,7 percenta bytov). Nasledovalo vykurovanie pevným palivom (24,9 percenta bytov).

Trenčín 16. apríla (TASR) - Pripojenie k plynovej prípojke v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) malo 66,8 percenta z celkového počtu domov. Ide o tretí najnižší podiel z krajov na Slovensku. V rámci okresov TSK bol najvyšší podiel domov pripojených na plyn v okrese Trenčín (81,1 percenta), najmenej v okrese Myjava (42,9 percenta). Celkovo bolo v okrese Trenčín 34 obcí (12 percent), kde podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 nebol dom s plynovou prípojkou. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.

"Najčastejším spôsobom vykurovania bytov v Trenčianskom kraji bolo ústredné kúrenie lokálne (46,3 percenta). Bez kúrenia bolo 2019 bytov (0,8 percenta)," priblížila Stauder.

"Lokálne ústredné kúrenie malo najvyšší podiel takmer vo všetkých okresoch TSK. Z nich mal najvyšší podiel okres Bánovce nad Bebravou (57 percent všetkých bytov v okrese). Výnimkou bol okres Ilava, kde prevládalo vykurovanie bytov diaľkovým ústredným kúrením (47,6 percenta). V 38 obciach TSK (13,8 percenta obcí kraja) nebol byt bez kúrenia. Všetky tu zistené byty boli vykurované," dodala hovorkyňa pre SODB.

Prevládajúcim zdrojom energie na vykurovanie bol plyn (68,7 percenta bytov). Nasledovalo vykurovanie pevným palivom (24,9 percenta bytov). Stauder dodala, že vo všetkých okresoch TSK boli byty najčastejšie vykurované plynom, z nich najvyšší počet a podiel bol v okrese Trenčín (85,2 percenta). "V Novej Dubnici, Novákoch, Zemianskych Kostoľanoch používali na vykurovanie bytov vo zvýšenej miere obnoviteľné zdroje energie," povedala hovorkyňa. Takýmto spôsobom bolo v Novej Dubnici vykurovaných 33,7 percenta, v Novákoch 32,8 percenta a Zemianskych Kostoľanoch 19,7 percenta bytov.