Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

O zrušení príspevkových organizácií Bojníc poslanci MsZ nerokovali

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Proti zmene vo fungovaní príspevkových organizácií mesta je aj časť obyvateľov, ktorá spustila petíciu.

Bojnice 29. októbra (TASR) - Protestom prokurátora voči uzneseniu, ktoré sa dotýkalo zrušenia príspevkových organizácií mesta Bojnice a vytvorení jednej, sa bojnickí mestskí poslanci napriek plánu na svojom dnešnom rokovaní nezaoberali. Bod, ktorým mali vyjadriť súhlas s protestom prokurátora, prípadne ho odmietnuť, totiž stiahli z rokovania. Dôvodom je nesúlad v názoroch poslancov, otázkou príspevkových organizácií sa budú zaoberať na mimoriadnom zasadnutí.

Ako ozrejmil primátor František Tám (Smer-SD), protestom prokurátora sa poslanci nezaoberali na základe poslaneckého návrhu viceprimátora mesta Jozefa Hatvanyiho (Smer-SD). "Všetci poslanci sa chcú stretnúť a spoločne si vydiskutovať ekonomické veci," doplnil. Poslanecký zbor sa má podľa Táma týmto bodom rokovania zaoberať 2. novembra na mimoriadnom zasadnutí. Ide o posledný možný termín, v ktorom sa môže mestské zastupiteľstvo (MsZ) k protestu vyjadriť.

Uznesením o rušení príspevkových organizácií a vytvorení jednej sa zaoberala Okresná prokuratúra v Prievidzi na základe podnetu samotného primátora mesta, ktorá voči nemu podala protest. "Protest prokurátora bol podaný z dôvodu, že pri prijatí uznesenia sa nepostupovalo v zmysle zákona o obecnom zriadení v spojení so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. V uznesení mestského zastupiteľstva nie je najmä uvedený spôsob zrušenia príspevkových organizácií v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a chýba aj vecné a finančné vymedzenie majetku vrátane súvisiacich práv a záväzkov, ktoré prechádzajú na právneho nástupcu," vysvetlil pred časom pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.

O zrušení troch príspevkových organizácií a vytvorení jednej po prvý raz hlasoval bojnický mestský parlament koncom mája na základe poslaneckého návrhu Jozefa Barborku (nezávislý). Primátor však uznesenie vetoval. Poslanci ho prehlasovali na svojom zasadnutí koncom júna, zároveň poverili jeho zástupcu Jozefa Hatvanyiho (Smer-SD), aby vykonal potrebné kroky na zrušenie organizácií a zriadenie jednej, a to v termíne do konca júla, čo sa však nestalo. Primátor výkon uznesenia opäť pozastavil, poslanci ho však prehlasovali koncom augusta.

Proti zmene vo fungovaní príspevkových organizácií mesta je aj časť obyvateľov, ktorá spustila petíciu. Poslancov žiadajú, aby prehodnotili svoj krok, ktorým chcú zrušiť mestskú knižnicu, technické služby a kultúrne centrum a vytvoriť jednu organizáciu s dvomi riadiacimi strediskami. Ak mestský parlament tejto ich žiadosti nevyhovie, samospráva má podľa nich nechať rozhodovať o tejto otázke Bojničanov v miestnom referende.

Podstatou zmeny má byť podľa väčšiny poslancov zefektívnenie riadenia novovytvorenej organizácie, kde sledujú vytvorenie jednej riadiacej funkcie a dvoch vedúcich stredísk. Predpokladajú, že dôjde k úspore pracovníkov v servisných činnostiach, konkrétne na ekonomických úsekoch, pričom chcú vytvoriť jednu servisnú ekonomickú inštitúciu, ktorá bude zabezpečovať servis pre všetky organizácie. "Ľuďom, ktorí sú zamestnaní v terajších príspevkových organizáciách mesta, chceme ponúknuť pracovné náplne v novovytvorenej organizácii. Ani jedna z robotníckych funkcií nebude zrušená, zamestnanci budú pokračovať vo výkone svojich funkcií za súčasných platových podmienok," zdôvodnil ešte v auguste pre TASR rozhodnutie poslancov Maroš Greschner (nezávislý). Uznesenie počíta s platnosťou zmien od 1. januára budúceho roka.