Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátor Púchova považuje zvolanie starého zastupiteľstva za nezákonné

Erb mesta Púchov Foto: Heraldický register

Podľa špecialistu na komunálne právo Vladimíra Pirošíka staré orgány mesta majú právo vykonávať svoje kompetencie až do dňa zloženia sľubu nových poslancov a primátora.

Púchov 9. decembra (TASR) – Novozvolený primátor Púchova Rastislav Henek považuje zvolanie mestského zastupiteľstva v „starom“ zložení, ktoré zvolal dosluhujúci primátor Marián Michalec na stredu 10. decembra, nielen za nezákonné, ale aj za neetické.

Hlasovanie poslancov o záležitostiach spadajúcich do budúceho roka nepovažuje za správne. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii.

V Zmysle zákona platí, že ustanovujúce zasadnutie nového zastupiteľstva zvolá primátor zvolený v predchádzajúcom období tak, aby sa konalo do 30 dní od volieb. Toto sa do dnešného dňa neuskutočnilo. Namiesto toho dosluhujúci primátor zvolal zastupiteľstvo v starom zložení, pričom jeho účelom je schválenie niektorých všeobecne záväzných nariadení (VZN) ako napríklad dane, komunálny odpad, strategický majetok a tiež rozpočet na budúci rok. S konaním mestského zastupiteľstva nesúhlasím,“ skonštatoval Henek.

Za nekorektné považuje najmä nové znenie VZN o strategickom majetku mesta. Niektoré jeho časti sú podľa neho v rozpore s ústavou a ďalšími platnými právnymi predpismi. Obáva sa tiež, že na stredajšom zasadnutí „starého“ zastupiteľstva môže byť predložený nejaký pozmeňujúci návrh a budú schválené úplne iné ustanovenia, ako boli zverejnené na úradnej tabuli mesta. „Nemôžem dostať do rizík nielen novozvolených poslancov zastupiteľstva, ale najmä obyvateľov mesta Púchov,“ doplnil Henek. Zdôraznil, že všetky rozpory chce riešiť pokojnou cestou a apeluje na verejnosť, aby na stredajšom zasadnutí udržala pokojnú atmosféru.

Dosluhujúci púchovský primátor Marián Michalec nesúhlasí s nezákonnosťou a ani s neetickosťou zvolania mestského zastupiteľstva v starom zložení. Termíny zasadnutí mestského zastupiteľstva boli schválené ešte začiatkom roka. „V Žiline a v Martine rovnako schválili rozpočet v tomto roku a v starom zložení, niekoľko dní pred voľbami. Nemohli vedieť, ako dopadnú voľby. Je normálne, že poslanci v zákonnej lehote schvália rozpočet, pretože inak by sa život v meste zastavil. Od januára poslanci a všetci ľudia v meste vedia, že v decembri sa schvaľuje rozpočet. Vidieť za tým niečo iné, to je už vec osobného ega,“ uviedol Michalec.

Na margo vyjadrení Heneka o neetickosti schvaľovania rozpočtu starým zastupiteľstvom Michalec pripomenul, že sa tak nedeje prvýkrát. Po každých voľbách podľa neho schvaľovali rozpočet dosluhujúci poslanci. „Boli v Žiline nemorálni a neetickí poslanci, keď schvaľovali pred voľbami rozpočet pre tých, ktorí prišli po voľbách? Boli poslanci neetickí a nemorálni v Martine? Nie. Martin je pre nás na Slovensku vzorom ako transparentné mesto,“ pripomenul Michalec s tým, že dodrží zákon a novozvolené mestské zastupiteľstvo zvolá na pondelok 15. decembra, teda v zákonnom termíne.

Podľa špecialistu na komunálne právo Vladimíra Pirošíka staré orgány mesta majú právo vykonávať svoje kompetencie až do dňa zloženia sľubu nových poslancov a primátora. „Z právneho pohľadu je teda prípadné prijatie rozpočtu či ďalších nariadení ešte 10. decembra v poriadku. Nie však z pohľadu etického. Najrozumnejšie by bolo, aby tento spor vyriešili starí poslanci tým, že v stredu jednoducho odmietnu hlasovať o takýchto dôležitých dokumentoch,“ skonštatoval Pirošík.