Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Púchovskí gymnazisti sa vzdelávajú v novej hvezdárni na streche školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Piffl

Časť rekonštrukciou získaného priestoru v podkroví školskej budovy sa vedenie školy rozhodlo využiť v prospech popularizácie vedy.

Púchov 14. septembra (TASR) - Študenti krajského Gymnázia v Púchove sa tajom astrofyziky budú priúčať v novovybudovanej hvezdárni v podkrovných priestoroch školy. Vznikla vďaka spolupráci s českým Gymnáziom Valašské Klobouky, s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci a Slezkou univerzitou v Opave.

Ako informoval riaditeľ gymnázia Miroslav Kubičár, časť rekonštrukciou získaného priestoru v podkroví školskej budovy sa vedenie školy rozhodlo využiť v prospech popularizácie vedy. V rámci operačného programu Interreg V-A SK – CZ, projektu SCINET D204, tam vznikla študentská hvezdáreň a učebňa astronómie vybavená počítačovou technikou.

V miestnosti máme automatickú kupolu zosynchronizovanú s prístrojmi, ktorá sa bude sa otáčať okolo svojej osi a otvárať štrbinu na pozorovaný objekt. Ďalej tri ďalekohľady na bežné pozorovanie, jeden na pozorovanie hlbinného vesmíru a jeden špecifický na pozorovanie Slnka. Od septembra tu prebieha výučba fyziky a astrofyziky,“ vysvetlil Kubičár.

Na financovanie projektu v hodnote takmer 452.000 eur použili prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, na spolufinancovaní sa podieľala Slovenská republika aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Púchovské gymnázium je jedna z mála škôl, ktoré sa zapájajú takmer do každého projektu, nečakajú iba na finančné prostriedky z rozpočtu TSK. Každý rok prídu s rôznymi projektmi financovanými z eurofondov či iných zdrojov,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška.