Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

RÁZTOČNO: Centrum obce rekonštruujú po povodni za viac ako milión eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Práce na priestranstvách, ktoré pred piatimi rokmi zasiahla 1000-ročná voda, by mali byť ukončené do konca októbra.

Ráztočno 22. septembra (TASR) - Viac ako milión eur predstavuje investícia v podobe revitalizácie centra obce, ktorú v tomto období realizujú v Ráztočne v okrese Prievidza. Projekt samospráva financuje z Regionálneho operačného programu (ROP), práce na priestranstvách, ktoré pred piatimi rokmi zasiahla 1000-ročná voda, by mali byť ukončené do konca októbra.

"Nanovo sa spraví zhruba 650 metrov chodníkov, nanovo sa vybudujú miestne komunikácie v dĺžke zhruba 700 metrov, vytvorí sa oddychová zóna pri kultúrnom dome vrátane parkovacích miest, tie pribudnú aj v okolí obecného úradu a pošty, vyriešime park a detské ihrisko pred pohostinstvom. Svojím spôsobom vynovíme alebo dáme historický ráz uličke smerom ku kostolu, ktorá bude kompletne zrekonštruovaná," priblížil pre TASR starosta Ráztočna Ivan Škrteľ. Doplnil, že projekt počíta aj so zreštaurovaním mariánskeho stĺpa, zároveň dodávateľ vytvorí bezbariérový prístup k lávke cez rieku Handlovka, na ktorej obnovu pred niekoľkými rokmi zrealizoval zbierku slovenský futbalový reprezentant Martin Škrteľ. Súčasťou revitalizácie je aj vybudovanie prístreška pre separovaný zber.

Revitalizácia centra obce mala byť dokončená v júni, po prieťahoch vo verejnom obstarávaní, sa s jej realizáciou začalo v polovici júla. Práce v objeme asi 1.060.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) realizuje akciová spoločnosť Hochtief CZ so sídlom v Prahe prostredníctvom svojej slovenskej organizačnej zložky Hochtief CZ, a. s., so sídlom v Bratislave. Spolufinancovanie obce na projekte predstavuje 52.500 až 53.000 eur, pričom samospráva naň vyčlení ušetrené financie na zastupiteľstve koncom septembra. "Samozrejme, počítame aj s peniazmi, ktoré sme zaplatili za projektové dokumentácie, ktoré sú tiež oprávnenými nákladmi, čo nám zníži spolufinancovanie o 10.000 eur," vysvetlil starosta.

Povodeň spred piatich rokov označil Škrteľ za hrozivú, pričom obec sa naďalej obáva, že by sa mohla zopakovať. "Vodárenská spoločnosť od roku 2010 dvakrát na určitých úsekoch čistila koryto Handlovky, najhoršia situácia je však pod mostovými telesami. Správa ciest a podnik sa však nevedia dohodnúť, kto by mal pod nimi rieku čistiť," poznamenal. Myslí si však, že úprava koryta Handlovky pri tej vode, ktorá prišla pred piatimi rokmi, by povodni nezamedzila. "Mali by sa urobiť určité opatrenia, to znamená, buď zdvihnúť mostové telesá alebo prehĺbiť koryto Handlovky. My sme spravili okolo futbalového ihriska val, no ten okrem ihriska obec nezachráni. Mal som požiadavku, že by bolo možné vybudovať prietočný val nad dedinou, len nie sú na to peniaze," ozrejmil.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) podľa slov jeho hovorcu Ľuboša Krna v tomto roku vyčistil Handlovku od nánosov v katastrálnom území Prievidze a Chrenovca-Brusna, do konca tohto roka ho plánuje vyčistiť aj v katastrálnom území Handlovej. "Čistenie všetkých vodných tokov v pôsobnosti tejto správy Slovenského vodohospodárskeho podniku sa zaraďuje do plánu opráv a údržby v závislosti od potrieb, ale aj kapacitných a finančných možností Správy povodia hornej Nitry SVP," poznamenal. Handlovka je podľa neho upravená na 100-ročnú vodu, ostatné toky sú buď neupravené, alebo upravené na vodu mladšiu. "Keďže však v roku 2010 zasiahla Handlovskú dolinu 1000-ročná voda a na danom území nie je realizovaná úprava tokov na takúto vodu, situácia sa v prípade podobných nadmerných zrážok môže zopakovať," pripustil. Vodohospodári majú v Podnikovom rozvojovom programe investícií zaradené aj požiadavky na úpravu drobných vodných tokov ako Lehôtky v Prievidzi a Veľkej Lehôtke, Jelenieho potoka v Chrenovci-Brusne či Čausianskeho potoka v Malej Čausi.