Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: V Prievidzi vytvorili slovenský rekord. Vo futbale papučou

Po opakovaných porušeniach už ale úrad uloží pokutu, ktorá sa môže pohybovať od 100 do 1000 eur. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Rekord vytvorilo v Hornonitrianskej knižnici 171 detí a dospelých. Venovali ho Danielovi Hevierovi k jeho blížiacemu sa životnému jubileu.

Prievidza 22. októbra (TASR) – Základný slovenský rekord v nezvyčajnej kategórii - futbale s papučou, vytvorilo dnes 171 detí i dospelých v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Venovali ho poprednému slovenskému spisovateľovi, tvorcovi kníh pre deti Danielovi Hevierovi k jeho 60. narodeninám (6.12.1955).

„Daniel Hevier vyrastal v Prievidzi a medzi svojich čitateľov do našej knižnice často chodí. Premýšľali sme, aký darček by sme mu k jeho jubileu dali. Zobrali sme si na pomoc jeho knihu Futbal s papučou, ktorú napísal ako rady pre prváčikov v roku 1989,“ vysvetlila jedna z iniciátoriek pokusu o rekord Božena Blaháčová. Podľa tejto knihy jeden z prváčikov, ktorý chcel byť futbalistom, ale nemal futbalovú loptu, použil na to obyčajnú papuču.

Na snímke futbal s papučou si zahrali aj dievčatá.
Foto: TASR/Pavol Remias


V knižnici za týmto účelom vytvorili malé futbalové ihrisko s bránkou. Deti prievidzských škôl sa potom striedali v pokusoch kopnúť papuču do neveľkej bránky. Každý účastník mal iba jeden pokus. Nie každému sa to však podarilo. Vyskúšali si to aj mladí futbalisti so svojím trénerom a tiež učiteľky, ktoré deti sprevádzali. „Škoda, že sa na tento pokus nemohol pre zaneprázdnenie prísť pozrieť aj autor,“ povedala smutne Blaháčová. Prišiel však výtvarník Martin Kellenberger, ktorý spomínanú Hevierovu knihu ilustroval. Pri svojom pokuse bol úspešný, za čo si vyslúžil potlesk. S deťmi potom besedoval a učil ich, ako ilustrovať knihy.