Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Rodný dom Ľ. Štúra a A. Dubčeka v Uhrovci dostane novú strechu

Na archívnej snímke rodný dom Alexandra Dubčeka a Ľudovíta Štúra. Foto: TASR Martin Palkovič

V novembri tohto roku uplynie 100 rokov od narodenia Dubčeka.

Uhrovec 13. apríla (TASR) - Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) dostane novú strechu. K jej rekonštrukcii pristúpilo Trenčianske múzeum v Trenčíne, ktoré objekt spravuje, z dôvodu jej narušeného technického stavu a zatekania do podkrovných priestorov expozície. Múzeum o tom informovalo na svojom webe.

Na rodnom dome kompletne vymenia strechu s výmerou 480 štvorcových metrov. "Po výmene bude zachovaný súčasný tvar, sklon a rozmery strechy podľa existujúcej konštrukcie krovu tak, aby sa zachovali prvky ľudovej architektúry," uviedlo múzeum.

S prácami začal dodávateľ v týchto dňoch. Doba zhotovenia diela nesmie podľa zmluvy presiahnuť 50 po sebe idúcich kalendárnych dní. Do obnovy strechy múzeum investuje z vlastných zdrojov sumu vo výške 40.788 eur.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1965. Pôvodne bol školou a učiteľským bytom. Dom bolo potrebné postupne reštaurovať. Začiatkom 70. rokov 20. storočia objekt kompletne renovovali. Stavebné úpravy zachovali autentickosť kultúrnej pamiatky a zároveň umožnili rozšírenie expozičných priestorov. V súčasnosti slúži objekt ako múzeum.

V novembri tohto roku uplynie 100 rokov od narodenia Dubčeka. "V súvislosti s týmto výročím Trenčianske múzeum v Trenčíne spolu s obcou Uhrovec pripravuje sprievodné podujatia, na ktorých si pripomenieme pamiatku tejto významnej osobnosti," dodalo múzeum.