Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Samospráva Prievidze má v pláne refinancovať úvery mesta

Prievidza, archívne foto. Foto: prievidza.sk

Oslovenie bánk zo strany vedenia mesta za účelom refinancovania úverov svojím hlasovaním odobrili aj prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

Prievidza 10. novembra (TASR) - Samospráva Prievidze má záujem reštrukturalizovať čerpané úvery mesta, ako aj svojich mestských spoločností. Malo by ísť o komerčné úvery v hodnote asi 6 miliónov eur. Vedenie mesta má v pláne osloviť bankové inštitúcie za týmto účelom.

"Týmto krokom predovšetkým sledujeme zníženie nákladov na existujúcu dlhovú službu mesta a spoločností v jeho zakladateľskej pôsobnosti," zdôvodnil viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina. Samospráva má podľa jeho ďalších slov v pláne osloviť komerčné banky, aby existujúce úvery nanovo ocenili s tým, že očakáva, že ich bude môcť preúverovať na nižšie úrokové sadzby.

Ako ďalej vyčíslil, úvery mesta a mestských firiem sú v súčasnosti v celkovej hodnote asi 10 miliónov eur, pričom sú v nich zahrnuté aj návratné bezúročné zdroje, ktoré Prievidzi poskytla vláda na vysporiadanie pozemkov pod priemyselným parkom. "Komerčné úvery sú na úrovni zhruba 6 miliónov eur, z ktorých asi 60 % tvorí úver Správy majetku mesta Prievidza (SMMP) prijatý na financovanie dávnejšej výstavby bytov na Ciglianskej ulici," doplnil. Podľa Maxinu ide o najnevýhodnejší prijatý úver, keďže úroková sadzba sa tam pohybuje v súčasnosti na úrovni blízko 3 % a reštrukturalizácia by mala podľa radnice jej zníženie na úroveň 1,0 až 1,3 % ročnej úrokovej sadzby. Úspora by tam tak mala dosiahnuť 50.000 eur za rok. "Tie ostatné úvery sú dnes tesne pred splatnosťou, alebo sú už čerpané za lepších podmienok," vysvetlil.

Oslovenie bánk zo strany vedenia mesta za účelom refinancovania úverov svojím hlasovaním odobrili aj prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní. Prijaté ponuky komerčných bánk by mala radnica predložiť zastupiteľstvu a následne rozhodne o ďalšom postupe.