Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

FOTO: V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov v SR

Na snímke Vodný hrad v Šimonovanoch. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Jeho história siaha až do 12. storočia a pôvodne to bola obranná stavba.


Partizánske 20. mája (TASR) - Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, dnes slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti. Pamiatka z 12. storočia v mestskej časti Šimonovany prešla vlani rozsiahlou rekonštrukciou, prevažne financovanou z fondov Európskej únie.

"Vodný hrad bude slúžiť ako expozitúra a čitáreň mestskej knižnice a zároveň ako expozitúra mestského múzea. Predpokladám, že časom by tu mohli vzniknúť aj reprezentačné priestory pre prijímanie návštev, najmä tých, ktoré sa dotýkajú mesta Partizánske. A predpokladám, že časom, po tom, ako sa skončí päťročná doba viazanosti, ktorá je pri každom europrojekte, toto bude miesto, kde budú mať ľudia záujem sobášiť sa. Zároveň sa tu budú konať aj veľmi krásne podujatia," uviedol pre TASR primátor mesta Jozef Božik.

Rekonštrukciu pamiatky realizovala firma Soar, s.r.o., so sídlom v Žiline, za 564.000 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH), ďalšie prostriedky v hodnote 127.000 eur investovala samospráva, pričom do tejto sumy je zahrnuté aj päťpercentné spolufinancovanie mesta.

Na investíciu získala radnica prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci výzvy, ktorej cieľom bolo posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Celkové oprávnené výdavky schválené Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstavovali 942.098,05 eura, nenávratný finančný príspevok bol maximálne vo výške 894.993,15 eura.

Goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku. "Jeho história siaha až do 12. storočia a pôvodne to bola obranná stavba, okolo ktorej obtekalo jedno rameno rieky Nitry. Neskôr v 15. storočí bol kaštieľ prestavaný v duchu gotiky, ďalšia jeho prestavba sa uskutočnila v 17. storočí a posledná taká významná prestavba v 19. storočí. Bola to historizujúca romantizujúca prestavba, ktorá sa snažila najviac priblížiť goticko-renesančnému štýlu," načrtol krátko históriu pamiatky správca kaštieľa Radovan Števula.