Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trenčiansky kraj

Šľachta na hrade sa baví, turnaje na počesť Stibora potrvajú dva dni

Výkvet rytierstva, panošov a ich družín z Uhorska, Českého kráľovstva, Moravského markrabstva a Slezského vojvodstva sa v sobotu 2. augusta zišiel na majestátnom hrade Beckov, aby si zmeral sily v súbojoch na počesť vymenovania Stibora mladšieho zo Stiboríc za kapitána hradov na rieke Váh. Súboje peších rytierov pripravilo združenie Bludní rytieri. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kastelán hradu Beckov Rudolf Reif skonštatoval, že v minulosti si páni podobným spôsobom skracovali dlhé chvíle v mieri a pri rôznych príležitostiach, ak práve nebola na programe poľovačka.

Beckov 2. augusta (TASR) – Výkvet rytierstva, panošov a ich družín z Uhorska, Českého kráľovstva, Moravského markrabstva a Slezského vojvodstva sa dnes zišiel na majestátnom hrade Beckov, aby si zmeral sily v súbojoch na počesť vymenovania Stibora mladšieho zo Stiboríc za kapitána hradov na rieke Váh. Súboje peších rytierov pripravilo na dnes a na nedeľu (3. 8.) združenie Bludní rytieri.

„Ide o skúšobný prvý ročník podujatia na hrade Beckov. Pôjde o viackolové súťaže, budú tu súboje urodzených pánov, súboje ich družín a popri tom budú aj rôzne iné kratochvíle, ktorými sa budú páni baviť,“ priblížil Ľubomír Ďurčo zo združenia Bludní rytieri. Podobné súboje sa na stredovekých hradoch konali najmä vtedy, keď krajiny neboli vo vojne a páni chceli ukázať svoje schopnosti a umenie zaobchádzať so zbraňami.



Kastelán hradu Beckov Rudolf Reif skonštatoval, že v minulosti si páni podobným spôsobom skracovali dlhé chvíle v mieri a pri rôznych príležitostiach, ak práve nebola na programe poľovačka. „Podobné turnaje sa určite konali aj na hrade Beckov. Páni často nebojovali sami, ale nechali za seba bojovať svojich familiárov a svojich panošov – nižších šľachticov. Takýmto spôsobom sa páni prezentovali a každý z nich chcel dokázať, že tí jeho zbrojnoši sú najlepší,“ zdôraznil Reif.



Dvojdňové pešie rytierske súboje odštartovali dnes predpoludním pochodom z tábora na hrad, slávnostným ceremoniálom a predstavením účastníkov súbojov. Blok bojových hier pokračuje aj popoludní a podvečer ho zakončia hromadným súbojom všetkých družín. Nedeľný program odštartuje na hrade Beckov od 11.00 hodiny a dvojdňové súboje ukončia okolo 15.30 hodiny slávnostným vyhlásením výsledkov.