Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Slovenský rys Emil našiel nový domov v Chorvátsku

Rys ostrovid, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V Slovinsku a Chorvátsku zatiaľ partneri projektu vypustili celkovo 13 rysov, desať samcov a tri samice.

Bojnice 19. mája (TASR) - Slovenský rys Emil našiel v týchto dňoch nový domov v prírodnom parku Velebit. Emil je štvrtým rysom, ktorého vypustili v Chorvátsku v rámci projektu LIFE Lynx a v poradí tretím vypusteným vo Velebite. Informoval o tom Pavel Procner, hovorca Národnej zoologickej záhrady Bojnice, ktorá sa na projekte záchrany rysov podieľa.

"Na základe údajov z fotopascí odhadujeme, že vo Velebite je asi 38 dospelých rysov, takže dúfame, že Emil nebude mať problémy s hľadaním partnerky," uviedol Procner.

V Slovinsku a Chorvátsku zatiaľ partneri projektu vypustili celkovo 13 rysov, desať samcov a tri samice. "V roku 2019 sme vypustili dva rysy odchytené v Rumunsku, zatiaľ čo v roku 2020 tri z Rumunska a dva zo Slovenska. Tento rok bol výnimočný, pretože sme urobili veľký krok k prepojeniu populácií v Dinárskom pohorí a Alpách," priblížil s tým, že partneri projektu vypustili päť rysov do slovinských Álp a rys Emil pricestoval v spolupráci s bojnickou zoo zo Slovenska do Dinárskeho pohoria v Chorvátsku.

Všetky rysy v Chorvátsku ochranári vypustili ihneď po transporte zo zdrojovej krajiny, v Slovinsku zvieratá najskôr strávili dva týždne v aklimatizačnej stanici na mieste vypustenia. "Príchod Emila je ďalším dôležitým krokom k zachovaniu populácie dinárskeho rysa ohrozeného príbuzenským krížením, ako aj zachovaniu zdravého ekosystému," skonštatoval hovorca bojnickej zoo.