Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Spomienková slávnosť na Štefánika sa bude konať v obmedzenom rozsahu

Na archívnej snímke busta Milana Rastislava Štefánika v Prievidzi. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Slovenské národné múzeum slávnostne otvorí v Štefánikovom rodnom dome v Košariskách reinštalovanú expozíciu s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ.

Brezová pod Bradlom 30. apríla (TASR) – V predvečer 102. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutoční spomienková slávnosť v jeho rodnom kraji. Jeho osobnosť a zakladateľské dielo si uctia ústavní činitelia na čele s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. TASR o tom informoval Matúš Valihora z Mestského úradu v Brezovej pod Bradlom.

Je tradíciou, že miestom vyvrcholenia spomienky na Štefánika sú májové slávnosti na Bradle. „Pretrvávajúca negatívna pandemická situácia v okrese Myjava znemožňuje uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti tak ako po minulé roky za účasti tisícov návštevníkov z celej vlasti. Slávnosť sa teda bude konať v obmedzenom rozsahu pre pozvaných hostí, bez prítomnosti verejnosti," uviedol Valihora.

Na mieste jeho posledného odpočinku na Bradle si Štefánikov odkaz uctia položením kvetov. Spomienkovú slávnosť ukončí tradičné zapálenie ohňov v rohoch mohyly.

V rámci programu sa hostia zoznámia s infobodom, ktorý sa zrealizoval vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR v Roku Milana Rastislava Štefánika. „Celá stavba je zapustená do terénu. Jej umiestnenie, tvar, zvolené materiály i stvárnenie jednotlivých detailov plne rešpektujú dominanciu mohyly a zachovanie chránených pohľadov na ňu," informoval Valihora.

Slovenské národné múzeum slávnostne otvorí v Štefánikovom rodnom dome v Košariskách reinštalovanú expozíciu s názvom "Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ." „Nová expozícia svojím stvárnením a obsahovou náplňou vizualizuje nielen významné životné etapy Štefánika, ale predstaví ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub a aj ako Slováka, ktorý bol vždy hrdý na svoj pôvod a zostal verný svojmu národu a svojim myšlienkam," doplnil Valihora.