Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Trenčiansky kraj

Storočnicu Imricha Vysočana pripomenie výstava v prievidzskej galérii

Na snímke galéria Imricha Vysočana v Prievidzi. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Výber diel na výstave rešpektuje vývojové etapy jeho tvorby i jej žánrovú rozmanitosť.

Prievidza 14. júna (TASR) - Nová výstava v Galérii Imricha Vysočana v Prievidzi pripomenie 100 rokov od narodenia akademického maliara, po ktorom je mestská galéria pomenovaná. Expozíciu jeho diel a dokumentov z pozostalosti si tam návštevníci budú môcť pozrieť od 20. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Vysočan bol nielen významnou osobnosťou výtvarnej histórie mesta Prievidza, ale i umelcom, ktorý svojou tvorbou prispel k rozvoju moderného slovenského výtvarného umenia druhej polovice 20. storočia," skonštatovala Krajčiová.

Výber diel na výstave rešpektuje vývojové etapy jeho tvorby i jej žánrovú rozmanitosť. "Rešpektujúc toto kritérium osobitné výstavné kolekcie sú venované jeho kresbám, akvarelom, karikatúram, grafikám a ilustráciám z raného obdobia jeho tvorby i dielam vytvoreným v duchu postmodernizmu, kubizmu a geometrickej abstrakcie," priblížila Krajčiová.

Na výstave budú podľa nej zastúpené i ukážky zo širšieho portfólia jeho výtvarných návrhov pre architektúru, osobitne sgrafít pre prievidzské sídlisko Píly. "Nechýbajú zároveň obrazy vybraných lokalít starej Prievidze, ktorá má galéria zapožičané z depozitára Slovenského národného múzea - Múzea v Bojniciach, či diela inšpirované históriou Veľkej Moravy," ozrejmila.

Osobitným prínosom projektu je výber diel z jeho pozostalosti, ktoré sú zachované v súkromných archívoch. "Vzhľadom na významné výročie autora je aktuálna výstava obohatená o dokumenty mapujúce jeho život, štúdiá, pedagogickú činnosť, pôsobenie vo výtvarných skupinách a spolkoch, ako i jeho výstavnú činnosť," dodala Krajčiová.

Vernisáž sa uskutoční 19. júna o 17.00 h. Výstavu si bude môcť verejnosť v galérii pozrieť do 6. septembra. Podujatie pripravilo K-2000, združenie na podporu kultúry a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi.