Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Stovky rybárov trávili čas pri potokoch, začala sa pstruhová sezóna

Pre rybárov na Slovensku bol dnešok dňom "D". Po pol roku hájenia rýb, sa začala pstruhová sezóna. Stovky rybárov lemovali horské toky aj na hornej Nitre, aby si ulovili pstruha potočného, či dúhového, alebo sivoňa potočného. Lov týchto rýb patrí medzi kráľovské disciplíny športového rybárstva. Na snímke hospodár Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Prievidzi Zdenko Čavojčin predstavuje chovné rybníky. V Prievidzi, 16. apríla 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Po pol roku hájenia rýb sa totiž začala pstruhová sezóna. Stovky rybárov lemovali horské toky aj na hornej Nitre, aby si ulovili pstruha potočného či dúhového, alebo sivoňa potočného.


Prievidza 16. apríla (TASR) – Pre rybárov na Slovensku bol dnešok dňom „D“. Po pol roku hájenia rýb sa totiž začala pstruhová sezóna. Stovky rybárov lemovali horské toky aj na hornej Nitre, aby si ulovili pstruha potočného či dúhového, alebo sivoňa potočného. Lov týchto rýb patrí medzi kráľovské disciplíny športového rybárstva.

"Naša Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) patrí medzi najstaršie na Slovensku. Pred dvomi rokmi sme oslávili 100. výročie založenia. Patríme aj medzi najväčšie, máme dovedna 2608 členov. Z nich asi 500 si zakúpilo povolenky na lov v pstruhových vodách. Dovedna môžu loviť približne na sto kilometroch vodných pstruhových tokov,“ informoval hospodár MO SRZ Zdenko Čavojčin.

Pri takom množstve rybárov by sa pstruhy prirodzeným spôsobom určite nestihli obnovovať. Preto za peniaze získané predajom povoleniek, každý rok zakúpia v chovných staniciach lovné druhy rýb a pred sezónou ich vypustia do pstruhových potokov, aby mali čo loviť. „V tomto roku to napríklad bolo 2,3 tony lovných pstruhov a 60.000 kusov mladých rybiek vo veľkosti okolo 12 centimetrov. Okrem toho pstruhy potočné si aj sami dochovávame v priestoroch nášho chovného hospodárstva. V súčasnosti tam máme približne 250.000 kusov malých pstrúžikov, ktoré sa z oplodnených ikier vyliahli niekedy v marci. Teraz ich prikrmujeme a keď dosiahnu určitú veľkosť, tiež ich vypustíme do tokov,“ dodal hospodár.

Spokojná s úlovkom bola aj jedna z mála rybárok, Emília Homolová z Prievidze. Rybolovu sa zo záľuby venuje siedmy rok. Na prvú tohtoročnú rybačku sa vybrala už o šiestej ráno. Lovila v pstruhovom potoku pri Liešťanoch a potom v jednej hornej časti rieky Nitra. „Prvého pstruha som, ako káže nepísaný rybársky zákon, pustila na slobodu. Pre šťastie. Potom sa mi podarilo chytiť dva pekné pstruhy, jeden mal 29 a druhý 31 centimetrov. Nie sú to kapitálne kusy, ale potešili,“ priznala sa rybárka.

Ulovený pstruh musí mať najmenej 25 cm. Menšie musia rybári vrátiť do potoka. Každý rok však na hornej Nitre ulovia i kapitálne kusy, merajúce aj viac ako 50 cm. Hospodár Čavojčin si o tom robí evidenciu. Najväčší ulovený pstruh na hornej Nitre meral 73 cm. „Taký sa však musí rybárom vyhýbať aj šesť-sedem rokov,“ konštatoval.