Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Pokračuje pojednávanie v kauze prievalu v bani v Novákoch

Banské vozíky na prepravu vyťaženého uhlia. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza.

Prievidza 17. marca (TASR) - Výpoveďami ďalších svedkov začalo dnes na Okresnom súde (OS) v Prievidzi odročené hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch z novembra 2006. OS by mal v tejto veci pojednávať aj nasledujúce dva dni (18. 3. a 19. 3.).

K podmienkam na stenovom porube, na ktorom došlo v novembri 2006 k prievalu, sa dnes súdu vyjadrovali traja svedkovia - Jozef Pravda, Zdenko Meliško a Ľubomír Hanko. Všetci sú baníci, ktorí pracovali na stenovom porube v kolektíve Mišáka asi tri dni pred nešťastnou udalosťou. Opisovali súdu prítok vody na porube, jeho množstvo, výsyp materiálu, prácu na čistení sekcií. Podľa ich vyjadrení bola pritekajúca voda číra. "Stenový porub vyzeral dobre, v predstihu bol dosť veľký prítok vody. Vyliali sa nadložné íly," uviedol Pravda. Väčšinou mávali v bani podľa jeho slov sucho a voda na sekciách len málo presakovala. Podobne opisoval podmienky aj Meliško, ktorý si nepamätá, že by niekedy zažil taký výsyp materiálu. Podľa jeho slov voda pritekala aj na iných pracoviskách, nie však v takom množstve ako na tom inkriminovanom. Slová svojich kolegov potvrdil vo svojej výpovedi aj Hanko. Kolektív Mišáka následne nahradil kolektív predáka Pastoreka.

Pred súdom sa mali dnes vyjadrovať aj ďalší traja svedkovia, tí sa však nedostavili. "Tí dnešní, ktorí k veci vypovedali, nič zásadné a podstatné pre rozhodnutie vo veci samej z pohľadu obhajoby neuviedli. Popísali stav, ktorý bol v bani. Konštatujú, že tiekla voda, že došlo k výsypu materiálu, všetko skutočnosti, ktoré sú objektívne dané a ku ktorým nemám žiadne pripomienky," ozrejmil pre TASR obhajca obžalovaných Peter Filip.

Po výpovediach pristúpil súd k vypočúvaniu nahrávok telefonických hovorov na dispečing, tie by mal počúvať aj nasledujúce dva dni. "Pán prokurátor navrhol prehrať nahrávky v takom rozsahu, v akom navrhol, t. j. pomerne veľkom. Nemyslím si, že sú to podstatné dôkazy, ale súd sa musí vysporiadať so všetkými dôkazmi, takže si vypočujeme nahrávky a zaujmeme k nim stanovisko," doplnil Filip.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.