Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

V Malinovej zakvitla hruška, hoci na nej dozrievajú plody

V podhorskej hornonitrianskej dedinke Malinová v týchto dňoch zakvitol ako na jar, mladý stromček hrušky, hoci sú na ňom tri dozrievajúce plody. Biele kvety stále obliehajú usilovné včely. Na túto raritu upozornila Štefánia Richterová, ktorá si zakvitnutú hrušku všimla v susednej záhrade, v súčasnosti neobývaného rodinného domu. Na snímke zakvitnutý stromček. Malinová, 12. septembra 2015. Foto: TASR/Pavol Remias

Biele kvety stále obliehajú usilovné včely.

Malinová 13. septembra (TASR) – V podhorskej hornonitrianskej dedinke Malinová v týchto dňoch zakvitol ako na jar mladý stromček hrušky, hoci sú na ňom tri dozrievajúce plody. Biele kvety stále obliehajú usilovné včely.

Na túto raritu upozornila Štefánia Richterová, ktorá si zakvitnutú hrušku všimla v susednej záhrade, v súčasnosti neobývaného rodinného domu. Priznala sa, že také niečo ešte vo svojom živote nevidela. Pred niekoľkými rokmi vraj v dedine raz zakvitla jabloň a tiež boli na nej už dozreté jablká. Štefánia však bude stromček sledovať, či sa z nových kvetov aj vyvinú hrušky. „Čerstvé hrušky by potom mohli dozrieť práve na Vianoce,“ smeje sa, ale vraj na taký zázrak neverí.

Skúsená ovocinárka a pomologička Eva Šidová z Prievidze pre TASR povedala, že občas sa stáva, že niektoré ovocné stromy na konci leta alebo na jeseň opätovne zakvitnú. „Takúto anomáliu má na svedomí počasie“, vysvetlila. Aj v tomto roku po dlhodobých horúčavách prišlo pomerne prudké ochladenie a to stromy pomýlilo. Aj podľa nej však sotva možno očakávať druhú úrodu ovocia.

Na snímke Štefánia Richterová si obzerá zakvitnutý stromček. Malinová, 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP