Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na hrade Lednica upálili bosorku

Noc hradov a zrúcanín vyvrcholila na hrade Lednica upálením bosorky. Večerná prehliadka hradu, ktorý sa nachádza za obcou Lednica neďaleko Púchova spojená so sokoliarskym vystúpením skupiny Aquila a jej ohňovou šou, prilákali na hrad Lednica množstvo zvedavcov. Na snímke upálenie bosorky. Foto: TASR

Tohtoročná sezóna na hrade Lednica je z hľadiska návštevnosti a odvedených prác veľmi dobrá.

Lednica 18. augusta (TASR) – Noc hradov a zrúcanín vyvrcholila v sobotu večer na hrade Lednica upálením bosorky. Tajomné ruiny zahalené rúškom noci, stredoveká ohňová šou či sokoliarske vystúpenie prilákali na hrad nad obcou Lednica neďaleko Púchova množstvo návštevníkov.

„Bohatý program sme si pripravili už od obeda. Boli to napríklad sprevádzanie po hrade, návšteva obnoveného hradného sadu či kuchyňa starých materí s pôvodnými lednickými receptmi.

Vystupovali tiež sokoliari s dravcami. Pripravené boli i upálenie bosorky a ohňová šou po zotmení,“
priblížil sprievodca na hrade Lednica Ľuboš Červený s tým, že osvetlený hrad ponúkol návštevníkom možnosť zahliadnuť unikátne historické priestory v inom svetle.

Podľa Jozefa Tomíka zo sokoliarskej skupiny Aquila z Bojníc sa upálenie bosorky snažia stvárniť humoristicky. „Ľudia kedysi verili, že keď niečo lietalo ponad domy, boli to strigy, bosorky, no v podstate to boli nočné dravce. Počas našich vystúpení sa majú ľudia možnosť dozvedieť, že to neboli naozajstné strigy.

Keďže verili na upaľovanie bosoriek, pripravili sme si na to parodickú scénku. Upálime bosorku i svokru, ale je to naozaj len sranda,“
načrtol.



Tohtoročná sezóna na hrade Lednica je z hľadiska návštevnosti a odvedených prác veľmi dobrá, zhodnotil sprievodca. „Odviedli sme kus poctivej práce. Do konca septembra budeme pokračovať v murárskych prácach. Hrad bude pre návštevníkov otvorený do konca októbra, ak bude dobré počasie, možno aj počas novembra. V zime je hrad z bezpečnostných dôvodov uzatvorený,“ povedal Červený.