Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Topoľčianska nemocnica otvorila nové priestory dialyzačného pracoviska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na pracovisku minulý rok zrealizovali takmer 5000 dialyzačných výkonov.

Topoľčany 15. júna (TASR) – Nemocnica Svet zdravia Topoľčany otvorila nové priestory dialyzačného pracoviska. Tie vznikli prestavbou nevyužívaných priestorov nemocnice, ktorá trvala sedem mesiacov. Práce zahŕňali komplexnú rekonštrukciu priestorov od výmeny inžinierskych sietí, rozvodov, cez úpravu povrchov stien, výmenu podláh a dlažby, či sanitárnych častí. Pribudla tiež nová úpravovňa vody.

Nemocnica pracovisko vybavila novým interiérovým zariadením a doplnila zdravotnícke vybavenie vrátane desiatich nových dialyzačných monitorov celkovo za 150 000 eur. Rozšíril sa počet dialyzačných sál, ktoré sú vybavené klimatizáciou, pacienti majú pripojenie na wifi či elektricky ovládateľné lôžka a dialyzačné kreslá.

Celkové náklady na rekonštrukciu a nákup medicínskeho a nemedicínskeho vybavenia dosiahli 600 000 eur, potvrdil riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš.

Dialyzačné pracovisko má dve základné časti - nefrologickú ambulanciu a dialyzačné stredisko. „Zdravotníci sa dokážu o pacienta postarať multidisciplinárne, jednak privolaním špecialistu na dialyzačné pracovisko, alebo poskytnutím dialyzačnej liečby pacientom hospitalizovaným na ktoromkoľvek oddelení v nemocnici,“ povedala primárka dialyzačného pracoviska Janka Kubaliaková.

Na pracovisku minulý rok zrealizovali takmer 5000 dialyzačných výkonov. „Každý deň pomoc tohto nášho pracoviska potrebujú zhruba tri desiatky pacientov. Zväčša chodia na dialýzu trikrát do týždňa a na pracovisku strávia pri každej jednej návšteve štyri hodiny. Niektorí takto navštevujú dialyzačné pracovisko už 20 rokov,“ skonštatoval Dudáš.