Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčianska univerzita podporuje kandidatúru Trenčína na EHMK 2026

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TNUAD), archívnej foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín je naše mesto. Vychovalo veľmi veľa vlastných osobností a plným právom si zaslúži kandidovať ako Európske hlavné mesto kultúry 2026, povedal rektor univerzity.

Trenčín 8. júna (TASR) – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne podporuje kandidatúru mesta Trenčín na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Deklaráciu vzájomnej podpory podpísali v pondelok (7. 6.) rektor TnUAD Jozef Habánik, primátor Trenčína Richard Rybníček a projektová manažérka Trenčín2026 Lucia Dubačová.

V deklarácii ide o vzájomnú podporu vlajkovej kultúrnej iniciatívy Európskej únie Európskeho hlavného mesta kultúry a vyjadrenie spoločnej vízie mesta Trenčín ako Európskeho hlavného mesta kultúry. Úsilie pre získanie titulu sa podľa deklarácie prejaví v spolupráci a rozvoji projektov, medzinárodným networkingom univerzity a tiež spoluprácou na zbere dát a celkovom procese monitoringu a evaluácie projektu Trenčín2026.

„Trenčín je krásne historické mesto. Trenčín je naše mesto. Vychovalo veľmi veľa vlastných osobností a plným právom si zaslúži kandidovať ako Európske hlavné mesto kultúry 2026,“ povedal Habánik.

Ako dodal, TnUAD je integrálnou súčasťou európskeho vzdelávacieho a výskumného priestoru, má partnerské zmluvy s viac ako 75 univerzitami Európskej únie, ale aj s univerzitami mimo spoločného európskeho priestoru. Na univerzite študuje približne 150 zahraničných študentov, mladí ľudia podľa neho tvoria kolorit Trenčína. Verí, že deklarácia posilní kandidatúru Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

„Ste pevnou súčasťou mesta a nevieme si ani predstaviť, že by sme bez vás kandidovali, prepojenie mesta a univerzity je absolútne prirodzené. Uvidíme, čo bude v decembri tohto roka, kedy sa bude rozhodovať, ale som presvedčený o tom, že spojenie medzi mestom Trenčín, Trenčianskou univerzitou a aj samotným Trenčianskym samosprávnym krajom je absolútne kľúčové preto, aby sme boli v tomto projekte úspešní. Teším sa na spoluprácu a na všetko pekné, čo nás spoločne čaká,“ doplnil Rybníček.