Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky hrad má nové lákadlo, otvorili dnes historické kasárne

Trenčiansky hrad, zrekonštruované kasárne Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V trojpodlažnej budove je miesto pre stále i dočasné expozície, na vrchnom podlaží je priestor na semináre, workshopy a kultúrne podujatia.

Trenčín 22. júna (TASR) – Na Trenčianskom hrade dnes pre verejnosť otvorili zrekonštruované historické hradné kasárne. V trojpodlažnej budove je miesto pre stále i dočasné expozície, na vrchnom podlaží je priestor na semináre, workshopy a kultúrne podujatia. Vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) i Trenčianskeho múzea si od ich otvorenia sľubuje zvýšenie návštevnosti hradu.

„Celkové náklady na rekonštrukciu a výstavbu kasární boli v objeme 2,5 milióna eur, Trenčiansky samosprávny kraj sa na nich podieľal piatimi percentami, 95 percent prostriedkov išlo zo štátneho rozpočtu a fondov Európskej únie. Termín otvorenia kasární sa predĺžil pre problémy s projektovou dokumentáciou a my sme ešte ku koncu museli robiť niektoré úpravy, aby projekt vyhovoval protipožiarnym predpisom,“ skonštatoval počas dnešného slávnostného otvorenia predseda TSK Jaroslav Baška. Je presvedčený, že kasárne budú vhodne dotvárať dominantu Trenčianskeho hradu.

Riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko očakáva, že zrekonštruované kasárne pritiahnu na Trenčiansky hrad viac návštevníkov a zvýšenie atraktívnosti hradu. „Prínosom je, že nám tu vznikli jedinečné expozičné priestory, kde môžeme vystavovať rôzne zbierkové predmety, ktoré boli doteraz v depozitároch,“ priblížil Martinisko. Ako dodal, múzeum v spolupráci s TSK pripravuje projekty rekonštrukcie južného opevnenia a administratívnych priestorov, ktoré Trenčania poznajú pod názvom skleník.

Ako povedal kastelán Trenčianskeho hradu Peter Pastier, počas archeologického výskumu pred rekonštrukciou kasární sa našli pôvodné múry ešte z čias Matúša Čáka Trenčianskeho (13. – 14. storočie), rôzne kachlice s vyobrazením rytierov. Nálezy sú súčasťou stálej expozície na druhom podlaží kasární.

„Na prízemí objektu je dnes expozícia obrazov s motívom Trenčianskeho hradu od autorov, ktorí pôsobili v Trenčíne alebo sú rodáci. Na prvom poschodí je stála expozícia palných a chladných zbraní, ale aj expozície s vykopávkami počas rekonštrukcie kasární. Na druhom poschodí by mala byť počas leta inštalovaná expozícia obrazov. Malo by tam byť modernejšie umenie, ale priestory chceme využívať najmä na kultúrne podujatia, workshopy, semináre či konferencie,“ doplnil Pastier s tým, že priestory nemôžu využívať na komerčné podujatia.

Ako dodal, zrekonštruované kasárne sú momentálne najväčšími výstavnými priestormi v Trenčíne, ich celková plocha je okolo 1000 štvorcových metrov. Vstupné do kasární bude súčasťou vstupného na dolné nádvorie hradu. V minulom roku navštívilo Trenčiansky hrad viac ako 100.000 návštevníkov, podľa Pastiera je tohtoročnou novinkou aj expozícia historického nábytku v Ľudovítovom paláci pri vstupe do Matúšovej veže. „Návštevníci hradu by privítali rôznych elektronických sprievodcov, radi by sme im vyhoveli buď tento rok na jeseň, alebo začiatkom budúceho roka,“ uzavrel Pastier.