Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili 395 miestností

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako informoval predseda Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Rastislav Kudla, v obvode majú 175 volebných okrskov, z toho 114 v okrese Trenčín a 61 v Ilavskom okrese.

Trenčín 24. mája (TASR) – Všetkých 395 volebných miestností v pôsobnosti troch obvodných volebných komisií na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne sa otvorili presne úderom siedmej hodiny. TASR informovali predsedovia a zapisovatelia obvodných volebných komisií.

Ako informoval predseda Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Rastislav Kudla, v obvode majú 175 volebných okrskov, z toho 114 v okrese Trenčín a 61 v Ilavskom okrese.

Volebný obvod Nové Mesto nad Váhom zastrešuje okrsky v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava. Ako informoval zapisovateľ obvodnej komisie Roman Kozáček, spolu je vo volebnom obvode 99 okrskov, 67 v Novomestskom a 32 v Myjavskom okrese.

Vo volebnom obvode Považská Bystrica, ktorý zastrešuje okresy Považská Bystrica a Púchov, môžu podľa zapisovateľky komisie Renáty Hromkovej voliť voliči v 121 volebných okrskoch (68 v okrese Považská Bystrica, 53 v okrese Púchov).

V eurovoľbách v júni 2009 dosiahla v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) volebná účasť 19,56 percenta, platný hlasovací lístok odovzdalo 92.317 voličov. Najviac hlasov (40,43 percenta) dostala strana Smer-SD, nasledovala ĽS-HZDS s 13,99 percentami, SDKÚ-DS s 13,97 percentami, KDH s 10,86 percentami a SNS, ktorá dostala 7,02 percenta hlasov.

V Lazanoch sa začali voľby o hodinu skôr

Pokojný a bezproblémový je začiatok volieb do Európskeho parlamentu v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Väčšinu miestností otvorili o 7.00 h, výnimkou je obec Lazany v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr. TASR informovali predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prievidzi Vladimír Bálint a predsedníčka ObVK v Bánovciach nad Bebravou Elena Krajčíková.

V obvode Prievidza, do ktorého okrem Prievidzského okresu spadá aj okres Partizánske, je celkom 153.453 oprávnených voličov. Obce vydali 901 voličských preukazov.

Celkom 30.490 oprávnených voličov môže dnes využiť svoje volebné právo v obvode Bánovce nad Bebravou. Obce v tomto okrese vydali 206 voličských preukazov.

Členom komisie v Bojniciach je aj 80-ročný Martin Hagara

Jedným z členov volebnej komisie na Mestskom úrade v Bojniciach je aj 80-ročný Bojničan, politický väzeň a veterán protikomunistického odboja Martin Hagara. Ako povedal pre TASR, členom volebných komisií býva pravidelne a vždy sa v nich snaží šíriť dobrú náladu aj rozprávaním príhod.

"Ja som mal veľmi ťažký život a keby som sám seba nepovzbudzoval takýmto spôsobom, už by som tu asi nesedel. Mám nejaké roky slovenskej Sorbonny za sebou, tak sme v 50. rokoch volali Leopoldov," vysvetlil Hagara.

Či bude jedným z členov volebnej komisie aj v ďalších tohtoročných voľbách, Hagara odhadnúť nevedel. "V mojom veku musím povedať, že treba sa toho dožiť. Ťažko sa mi robia plány do budúcnosti. Keď som mal dvadsať, dalo sa to, ale už osemdesiatich je to horšie," dodal.

Okrsok, v ktorom je Hagara členom komisie, je na Mestskom úrade (MsÚ) v Bojniciach. Podľa slov predsedníčky komisie Evy Solárikovej, patrí k tým, kde je volebná účasť vždy vyššia ako celoslovenský priemer. "Myslím si, že aj tentoraz bude dodržaná," podotkla.

V okrsku č. 1 je zapísaných celkovo 848 oprávnených voličov, svoj hlas tu odovzdávajú aj ľudia s voličskými preukazmi, keďže sídli v centre mesta.


V zariadení Sociálne služby Trenčín chcelo prenosnú urnu 18 klientov

Eurovoľby, ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok
Zo 130 klientov zariadenia opatrovateľskej starostlivosti Sociálne služby mesta Trenčín na Piaristickej ulici požiadalo o prenosnú volebnú urnu 18 tamojších voličov. Ide o ľudí, ktorí majú problémy s chôdzou, ostatní môžu voliť v niektorej z volebných miestností v Trenčíne. Informoval riaditeľ mestskej rozpočtovej organizácie Sociálne služby mesta Trenčín Ladislav Pavlík.

"Naši klienti mali dostatok informačných materiálov, takže tí, čo sa o voľby zaujímajú, majú možnosť vedieť, o čo v nich ide. Záujem o prenosnú urnu je menší ako v prezidentských voľbách, ale myslím si, že celkovo je záujem našich klientov o eurovoľby vyšší ako u ostatnej časti spoločnosti," skonštatoval Pavlík.

Ako dodal, v zariadení po dohode s členmi okrskovej volebnej komisie vyčlenili jednu miestnosť, ktorá síce nie je oficiálnou volebnou miestnosťou, ale bude miestom, v ktorej môžu imobilní a čiastočne mobilní klienti odvoliť.

Ako povedal 82-ročný klient sociálneho zariadenia Štefan Koptík, voľby do Európskeho parlamentu sú dôležité. "Žijem v tejto republike, sme súčasťou Európskej únie, a tak sa musíme na jej spravovaní aj podieľať," zdôraznil s tým, že Slovensko potrebuje svojich zástupcov v európskom zákonodarnom zbore.