Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Obce z troch okresov Trenčianskeho kraja dostali protipovodňové vozíky

Dobrovoľné hasičské zbory z obcí z okresov Nitra, Topoľčany a Zlaté Moravce si dnes na nitrianskom Svätoplukovom námestí z rúk ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (na snímke vpravo) prevzali 29 protipovodňových prívesných vozíkov. Zariadenia, ktorých nákup bol financovaný z fondov Európskej únie obsahujú výkonné čerpadlá, protipovodňové bariéry a ďalšie zariadenia. Nitra, 9. októbra 2015 Foto: TASR/Henrich Mišovič

Protipovodňové vozíky môže využívať šesť obcí z okresu Myjava, osem z okresu Nové Mesto nad Váhom a 15 z trenčianskeho okresu.

Trenčín 9. októbra (TASR) - Dovedna 29 dobrovoľných hasičských zborov obcí z Trenčianskeho kraja bude môcť v prípade mimoriadnej udalosti na ich územiach využiť protipovodňové prívesné vozíky. Techniku, ktorá obsahuje niekoľko druhov čerpadiel, generátor elektriny, prenosné osvetlenie a protipovodňové bariéry, dnes zástupcom obecných samospráv okresov Trenčín, Myjava a Nové Mesto nad Váhom odovzdal v Trenčíne minister vnútra Robert Kaliňák. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Keďže povodne u nás za posledných 10 rokov spôsobili škody za viac ako 702 miliónov eur, rozhodli sme sa podporiť obce pri zvládaní krízových situácií v čase záplav a znížiť tak negatívne dôsledky ničivej vody. S pomocou Európskej únie dokážeme takýto vozík plný protipovodňovej techniky poskytnúť dobrovoľným hasičom vo viac ako 600 obciach," povedal Kaliňák.



Protipovodňové vozíky môže využívať šesť obcí z okresu Myjava, osem z okresu Nové Mesto nad Váhom a 15 z trenčianskeho okresu. Minister dnes odovzdal rovnakú techniku aj 29 dobrovoľným hasičským zborom troch okresov Nitrianskeho kraja.

Špeciálna technika v celkovej hodnote viac ako 61 miliónov eur je súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie a ministerstvo ju dodá Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskému vodohospodárskemu podniku a 621 obciam na celom Slovensku, pričom väčšina hasičských dobrovoľných zborov by ňou mala byť vybavená do konca roka. Pomáhať pri povodňových situáciách zasahujúcich väčšie územia budú regionálne intervenčné balíky so špeciálnou technikou rozmiestnené do všetkých krajov. Prostredníctvom projektu Aktívne protipovodňové opatrenia vzniknú aj dva moduly protipovodňovej ochrany tvorené špecializovanými záchranárskymi tímami, ktoré budú schopné zasiahnuť v extrémnych podmienkach v rámci Slovenska, ale aj za jeho hranicami.