Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

TSK poskytne 40.000 eur na rozvoj turistiky v regióne.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Trenčiansky samosprávny kraj poskytne dotáciu vo výške 40.000 eur na obnovu a vybudovanie cykloturistického a turistického značenia, či máp.

Trenčín 22. decembra (TASR) – Na vytvorenie série cykloturistických máp a vyznačenie turistických trás v teréne poskytne Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v budúcom roku dotáciu 40.000 eur. TASR o tom informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

„Na základe zmlúv, ktoré sme tento rok podpísali so Slovenským cykloklubom a Klubom slovenských turistov schválilo zastupiteľstvo TSK pre tieto dve organizácie dotáciu 40.000 eur, po 20.000 eur pre každú organizáciu. Za tieto financie sa budú každý rok buď opravovať cyklotrasy a turistické chodníky, alebo sa budú budovať nové cyklotrasy, resp. turistické chodníky,“ priblížil Baška.

Ako dodal, pôjde o tzv. humanizáciu týchto trás, vybudujú sa rôzne prístrešky, zaujímavé miesta, smerové tabule, mapy s cyklochodníkmi, resp. turistickými chodníkmi. Kraj podľa Bašku vyčlenil vo svojich rozpočtoch na roky 2015 až 2017 celkom 140.000 eur.

„Viaceré trasy sú značené pred desiatimi rokmi, došlo na nich k opotrebovaniu materiálu a niektoré značenie je poškodené vandalmi. Najskôr by sme chceli investovať do obnovy cykloturistického a turistického značenia, keďže reálne v teréne sú niektoré trasy nepoužiteľné na účel priblíženia atraktívneho regiónu TSK, ktorým nepochybne je,“ zdôraznil koordinátor projektu Matej Tinka.

Podľa Bašku sa pracuje aj na zámere Vážskej cyklotrasy, ktorá by mala ísť naprieč celým krajom popri Váhu a jeho inundačných kanáloch. „Euroregión Biele – Bíle Karpaty, ktorý môže byť jediným zo žiadateľov, dostal z ministerstva dopravy dotáciu na vypracovanie štúdie realizovateľnosti. Hotová by mala byť niekedy v apríli budúceho roku a na základe sa vypracuje projektová dokumentácia na celú Vážsku cyklotrasu,“ doplnil predseda TSK.