Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne otvoria prvé špecializované centrum pre autistov v kraji

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nové centrum sa stane domovom pre 30 klientov.

Trenčín 15. októbra (TASR) – Po 14 mesiacoch stavebných prác otvoria v pondelok (16. 10.) v Trenčíne prvé špecializované zariadenie pre ľudí s diagnózou autizmus v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Určené je pre autistov, ktorí skončili školskú dochádzku, sídliť bude v novej budove v areáli Centra sociálnych služieb Demy v Trenčíne.

Ako informovala Lenka Kukučková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, nové centrum sa stane domovom pre 30 klientov, 27 miest je určených pre týždenný či celoročný pobyt, tri miesta sú určené na dennú formu starostlivosti.

Výstavbu zariadenia financoval zo svojho rozpočtu Trenčiansky samosprávny kraj. Výška investície, dosiahla 1,6 milióna eur. Kraj sa pre investíciu rozhodol pre veľký dopyt po službe tohto charakteru.

„V Trenčíne aktuálne poskytujú sociálnu službu deťom s autizmom v predškolskom veku v špeciálnej základnej škole pre autistov. Chýbala však špecializovaná služba pre mládež, ktorá skončila povinnú školskú dochádzku,“ doplnila Kukučková s tým, že prevádzku zariadenia a poskytovanie odborných služieb bude zabezpečovať 20 zamestnancov.