Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na prepojenie centra Trenčína s riekou prišlo 60 návrhov

Trenčiansky hotel Tatra Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzinárodnú urbanistickú súťaž Trenčín – mesto na rieke vyhlásilo mesto Trenčín 31. januára tohto roku.

Trenčín 11. mája (TASR) – Do medzinárodnej urbanistickej súťaže Trenčín – mesto na rieke prišlo 60 návrhov z krajín celého sveta a ich počet samosprávu príjemne prekvapil. Návrhy preskúma na budúci týždeň odborná komisia, výsledky súťaže vyhlásia 19. mája.

„Predbežný sumár je naozaj fantastický a prekonal všetky naše očakávania. Zaregistrovaných bolo niečo viac ako 1500 subjektov, predpokladali sme, že súťažné podklady pošle jedno až dve percentá zo zaregistrovaných, čiže okolo 30. Prišlo ich 60, takže kvantitatívne sa to naplnilo naozaj nad očakávanie,“
priblížil trenčiansky hlavný architekt Martin Beďatš s tým, že veľký počet návrhov je predpokladom aj vysokej kvality.

Ako dodal, vysoký počet súťažných návrhov svedčí o dobrej propagácii, ale aj o tom, že zadanie a podklady súťaže boli dobre pripravené. Návrhy podľa neho prišli zo Šanghaja, Bostonu, Barcelony, ale aj zo Švédska, Talianska, Lotyšska, Ukrajiny, Poľska. „Často ani nevieme odkiaľ prišli, pretože súťaž bola anonymná a niektoré sme identifikovali len na základe poštovej pečiatky,“ skonštatoval Beďatš.

Mesto podľa neho nebude v ďalšom kroku hľadať projektanta. Zdôraznil, že súťaž bola ideová, ďalšou etapou by mala byť príprava územného plánu zóny. „Ide o pomerne podrobný územný plán, ktorý vyrieši všetky súvislosti a mojou predstavou je, že by ho malo pripraviť mesto Trenčín. Toto všetko sa však začne riešiť až na budúci rok na základe kvality súťažných návrhov,“ doplnil architekt.

Pripomenul, že porota vyhodnotí prvé tri miesta a udelí tiež dve špeciálne odmeny. S piatimi najúspešnejšími súťažiacimi mesto podpíše licenčné zmluvy a s ich prácami bude ďalej pracovať. „Ďalším krokom bude podrobné oboznámenie trenčianskej verejnosti s víťaznými návrhmi, pripravujeme to na september,“ uzavrel Beďatš s tým, že na územnom pláne zóny sa začne pracovať už na budúci rok, jeho dokončenie je dlhodobejšou záležitosťou.

Medzinárodnú urbanistickú súťaž Trenčín – mesto na rieke vyhlásilo mesto Trenčín 31. januára tohto roku. Jej cieľom je získať čo najlepšie urbanistické riešenie prepojenia centra mesta s brehmi Váhu.