Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Od nedele sa v TSK zmenia cestovné poriadky prímestských autobusov

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Na území TSK zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu dvaja zmluvní dopravcovia - SAD Prievidza a SAD Trenčín, v súlade so zmluvou o službách vo verejnom záujme.

Trenčín 8. decembra (TASR) – Zlepšenie nadväznosti medzi autobusovými linkami, ale aj inými druhmi verejnej dopravy v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bolo hlavným cieľom zmeny cestovných poriadkov. Na základe požiadaviek schválil zmeny TSK, do platnosti vstúpia 13. decembra.

Ako TASR informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jana Paulínyová, v schválených cestovných poriadkoch je zrealizovaných viac ako 250 prestupov. V praxi to znamená, že ak dva autobusy v ten istý čas idú podobnou trasou spoločne (aj keď sú to iné linky) a každý má nižšiu obsaditeľnosť, vďaka prestupom sa na jednej trase autobus naplní. „Súčasný systém je nastavený ekonomicky, pričom ostáva zachovaná možnosť dopraviť sa na miesto určenia autobusom. Zmenami cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy ostáva zachovaná dopravná obslužnosť kraja,“ skonštatovala Paulínyová.

Na území TSK zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu dvaja zmluvní dopravcovia - SAD Prievidza a SAD Trenčín, v súlade so zmluvou o službách vo verejnom záujme. Zabezpečujú dopravnú obslužnosť na 209 autobusových linkách a obsluhujú všetkých 276 obcí v kraji. Zmeny v cestovných poriadkoch prímestskej autobusovej dopravy sa vykonávajú každoročne po rokovaniach s predstaviteľmi samospráv, železničnej dopravy a autobusovými dopravcami. Pre tvorcov nových cestovných poriadkov sú dôležité aj pripomienky samotných cestujúcich a obecných samospráv.

„TSK dbá o zachovanie dopravnej obslužnosti v rámci kraja a zároveň pokračuje v zlepšení kvality cestovania. Snahou je zvýšiť úroveň prepravy verejnosti, zvýšiť kvalitu cestovania postupným zavádzaním wifi pripojenia do autobusov a novinkou je možnosť využitia aplikácie mojbus.sk. Vďaka tejto službe získajú cestujúci vždy aktuálne informácie o spojeniach, momentálnej polohe autobusov, presnom čase odchodov a príchodov, či prípadnom meškaní. Po stiahnutí aplikácie tak môžu mať nové cestovné poriadky vždy pri sebe,“ doplnila vedúca oddelenia.