Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Vo FN v Trenčíne dnes podalo výpovede 189 zdravotných sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy.

Trenčín 7. decembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne dnes prostredníctvom právneho zástupcu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Slavomíra Slávika podalo výpovede 189 zdravotných sestier.

"Výpovede analyzujeme z pohľadu dopadu na oddelenia, najmä v akej prevádzke sú jednotlivé sestry zaradené a ich kvalifikáciu. V prípade dvojmesačnej výpovednej lehoty ich pracovný pomer by končil 29. februára 2016. Taktiež analyzujeme, aké žiadosti evidujeme na personálnom oddelení, aké možnosti ponúka trh práce a budeme hľadať vhodných uchádzačov na voľné pracovné pozície. Vynaložíme maximálne úsilie, aby bola pacientom poskytnutá nepretržitá zdravotná starostlivosť a naďalej budú prebiehať diskusie so sestrami, nakoľko prijatím novely zákona nedôjde k poklesu celkovej mzdy," uviedla hovorkyňa FN Trenčín Petra Gembešová.

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Parlament ho schválil koncom novembra, účinnosť má od budúceho roka. Sestry tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) označil tieto požiadavky za navýšené. Tvrdí, že im nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Ich predchádzajúce nároky podľa neho v zákone zohľadnil. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc.

Výpovede zatiaľ sestry podali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Trnave, v popradskej, bojnickej, žilinskej a prešovskej nemocnici. Stihli to do konca novembra, ich výpovede tak budú platné vo februári budúceho roka. Pracovný pomer ukončilo v týchto nemocniciach pôvodne 996 sestier. Niektoré ich ale podľa Ministerstva zdravotníctva SR začali sťahovať.

"V štátnych nemocniciach ich k dnešnému dňu vzalo späť 70," informoval hovorca rezortu Peter Bubla. Pod ministerstvo patrí nemocnica v Košiciach, Trnave, Poprade, Žiline a Prešove s výnimkou Bojníc. V Bojniciach podľa Jany Paulínyovej z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja nestiahol výpovede nik.

Bubla upozornil, že čoraz viac sestier sa informuje o možnostiach právnej pomoci. Niektoré totiž podpísali takzvanú "Dohodu o solidarite", v ktorej sa deklaruje, že ak ustúpia od výpovedí, zaplatia sesterským odborom do týždňa 3300 eur.

V štátnych nemocniciach začalo pracovať 34 nových sestier. Prijaté boli po tom, čo niektorým začala plynúť výpovedná lehota. Ďalších 20 má podľa Bublu rokovať s prešovskou nemocnicou o prijatí do zamestnania.