Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčanom bude oddnes slúžiť druhý cestný most cez Váh

Na snímke sprava minister dopravy SR Ján Počiatek, vedúci zastúpenia EÚ v SR Dušan Chrenek, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, primátor Trenčína Richard Rybníček, zástupca spoločnosti Strabag Juraj Bacmaňák, generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera a generálny riaditeľ spoločnosti Strabag Branislav Lukáč strihajú pásku počas slávnostného otvorenia nového cestného mosta v Trenčíne 25. marca 2015. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výstavba mosta sa začala v septembri 2011 a pre Slovenskú správu ciest ho zhotovila firma Strabag.

Bratislava 25. marca (TASR) – K zlepšeniu dopravnej situácie v Trenčíne by mal oddnes prispieť nový cestný most cez rieku Váh. Stavbu, na ktorú čakali Trenčania viac ako 15 rokov, dnes na mieste slávnostne otvoril pre verejnosť minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) spolu s predstaviteľmi samosprávy.



"Myslím si, že je to veľmi významná udalosť najmä pre Trenčanov, hoci ten most bude slúžiť aj tranzitujúcim cestujúcim. Tento most určite výrazným spôsobom ovplyvní dnes už pomerne komplikovanú dopravnú situáciu v meste. Podľa všetkých prepočtov by mal odľahčiť najmä existujúci most, ktorý je už dávno za hranicou svojej kapacity," uviedol Počiatek.

Spustenie mosta do prevádzky by malo podľa neho pomôcť nielen znížiť nehodovosť na kritických úsekoch starého mosta, ale tiež výrazne znížiť počet pravidelných kolón v meste. "Keď už občania na ten most tak dlho čakali, dúfam, že im bude veľmi dlho slúžiť bez nejakých závažných nehôd," dodal.

Primátor mesta Richard Rybníček označil Trenčín spolu s Prešovom za krajské mestá s najkomplikovanejšou dopravou. "Som naozaj rád, že vlády SR a Európska únia spojili sily a vybudovali tento významný dopravný uzol v Trenčíne, ktorý nám nesmierne pomôže," zdôraznil. Od štátu sa mestu podarilo získať dodatočné peniaze na napojenie cesty na Zlatovskú ulicu, ktoré pôvodne v pláne nebolo.

Otvorenie nového mosta v Trenčíne


Rybníček upozornil, že nový most by mal znížiť prepravu cez ten súčasný z približne 22.000 áut denne na polovicu. "Som presvedčený o tom, že sa nám aspoň trochu uľaví, aj keď na to, aby sme vyriešili dopravu v tomto meste, nás čaká ešte veľmi dlhá cesta," povedal.

"Pevne verím, že v najbližšej budúcnosti bude táto stavba pokračovať tzv. juhovýchodným obchvatom mesta Trenčín a toto berieme len ako prvú etapu celého obchvatu," avizoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Výstavba mosta sa začala v septembri 2011 a pre Slovenskú správu ciest ho zhotovila firma Strabag. Celkové náklady dosiahli 37 miliónov eur, pričom 85 % z tejto sumy išlo z eurofondov a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Most je dlhý 2,45 kilometra a prístupný je aj pre peších a cyklistov. Premávku áut na ňom spustia vo štvrtok (26.3.).