Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Odborníci priblížia život Matúša Čáka na konferencii v Trenčíne

Na archívnej snímke zo 17. mája 2014 výhľad na mesto Trenčín z Mestskej veže. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Konferencia bude streamovaná cez sociálnu sieť Facebook Trenčianskeho múzea a Trenčianskeho hradu.

Trenčín 22. septembra (TASR) – Život Matúša Čáka a vývoj spoločnosti v dobe jeho vládnutia búdu hlavnými témami dvojdňovej (23. – 24. 9.) jesennej odbornej konferencie v Kasárni Trenčianskeho hradu v Trenčíne. Konferenciu nazvanú 700. Výročie Matúša Čáka Trenčianskeho pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s katedrou histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Ako informovala Radovana Keliarová z marketingového oddelenia Trenčianskeho múzea, na konferencii odznejú prednášky na témy týkajúce sa politickej situácie a hospodárskych pomerov v čase vládnutia Matúša Čáka.

„Zaujímavým predmetom prednášok bude určite aj téma osobnosti Matúša, rodu Čák, vývoja spoločnosti v dobe Matúša z pohľadu archeológie a podobne. Prednášajúcimi budú významní slovenskí historici a osobnosti, ktoré sa zaraďujú medzi expertov na stredovek. Priestor dostanú aj mladší kolegovia, tí do výskumu vniesli nové podnety,“ priblížila Keliarová.

Konferencia bude podľa nej voľne streamovaná cez sociálnu sieť Facebook Trenčianskeho múzea a Trenčianskeho hradu. On-line stream spustia vo štvrtok 23. septembra aj v piatok 24. septembra o 9.30 h.