Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátor Trenčína a šéfovia samospráv obcí a miest Trenčianskeho kraja

Erb mesta Trenčín Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a starostoch trenčianskeho kraja podľa neoficiálnych výsledkov.



Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) - Trenčín bude aj najbližšie štyri roky viesť doterajší primátor Richard Rybníček. O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2639 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,31 percenta.

Na snímke úradujúci primátor a kandidát na primátora Trenčína Richard Rybníček vo volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Trenčíne
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Trenčiansky primátor Richard Rybníček (nezávislý) sa stal s obrovským náskokom víťazom primátorských volieb. Zo 17.307 platných hlasov mu vyslovilo dôveru 12.383 Trenčanov. Vyplýva to z informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne.

Druhý v poradí skončil rovnako nezávislý kandidát Tomáš Vaňo, ktorý získal 1692 hlasov, tretia v poradí bola právnička Danica Birošová (nezávislá) ziskom 1525 hlasov. Štvrtú priečku obsadil bývalý primátor Jozef Žiška (1512 hlasov) a posledný skončil kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Martin Žáčik so 195 hlasmi.

V trenčianskom mestskom zastupiteľstve budú mať veľkú prevahu nezávislí kandidáti, ktorí v 25-člennom mestskom parlamente obsadia 20 kresiel, štyroch poslancov bude mať stredopravá koalícia KDH, SDKÚ-DS, OKS, Most–Híd, OĽaNO, NOVA, SaS a jeden poslanec bude zastupovať stranu Smer-SD.

Význam volieb do orgánov samospráv je väčší alebo minimálne rovnaký ako parlamentných volieb. Po vykonaní volebného aktu vo volebnom okrsku 29 na ZŠ Hodžova v Trenčíne to dnes povedal úradujúci trenčiansky primátor Richard Rybníček.

„Rozhoduje sa o ľuďoch, ktorí budú rozhodovať o každodennom živote občana. Riešia veci, ktoré sú každý deň pre ľudí dôležité, a preto si myslím, že komunálne voľby patria medzi kľúčové. Dúfam, že budúcnosť samospráv a komunálnych volieb bude narastať,“ konštatoval Rybníček.

Volebnú kampaň považuje za korektnú až do volebného moratória, keď sa neznámy páchateľ nabúral do jeho počítača i počítača jeho kolegov a začal zverejňovať mailovú komunikáciu, čo malo podľa neho navodiť nejakú nekalú vec. „To som považoval za tvrdý a nebezpečný útok. Podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie takýchto správ a dúfam, že to polícia vyšetrí,“ uzavrel Rybníček.



Geológ Daniel Daniš sa stal primátorom Novák

Dušan Šimka (nezávislý) končí po 24 rokoch vo vedení samosprávy Novák v okrese Prievidza, na primátorskom poste by ho mal vystriedať geológ Daniel Daniš (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré TASR poskytla novácka Mestská volebná komisia (MsVK).

Daniš označil svoje bezprostredné pocity po zistení neoficiálnych výsledkov za fantastické. "Konečne, po "n" rokoch sme prevalcovali tú zlobu, tú nenávisť, ktorá tu vládla a ten strach v Novákoch, ktorý tu fungoval. Som vďačný všetkým spoluobčanom, ktorí mi dali svoj hlas, nebáli sa, podporili ma a konečne tu začneme žiť ako normálna rodina, normálne mesto a fungovať ako ľudia medzi sebou," vyhlásil.

O prvom kroku, keď nastúpi do úradu, nastávajúci primátor ešte neuvažoval. "Teším sa z úspechu, z úspechu hlavne Nováčanov, ktorí vyjadrili svoju vôľu a odovzdali svoje hlasy," dodal.

"Po 16 rokoch sa im to teraz podarilo," reagoval na výsledok volieb Šimka, čím pripomenul, že Daniš proti nemu kandidoval už po štvrtý raz. Svoju porážku označil za cielenú. "Ľudia boli jednoznačne ovplyvnení týmito atakmi na moju osobu a podľa môjho názoru sa dali oklamať. Predpokladám, žiaľ, že najbližšie roky to ukážu. Som z toho sklamaný, ale život ide ďalej a čas ukáže, akým smerom sa budú Nováky uberať," uzavrel Šimka.

Ako informovala zapisovateľka MsVK Eva Modoryová, Daniel Daniš získal vo voľbách 1377 hlasov, Dušan Šimka 618 hlasov a Daniel Miklaš 288 hlasov. "Z 3691 oprávnených voličov odovzdalo svoj hlas vo voľbách 2318 Nováčanov," doplnila.

Neoficiálne čiastkové výsledky v Trenčíne podľa Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Trenčíne
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Trenčíne
Foto: Štatistický úrad SR


Priebeh volebného dňa

Najmladší kandidát na primátora Trenčína a bývalý viceprimátor Tomáš Vaňo (nezávislý) odvolil dnes vo volebnej miestnosti v kultúrnom dome v mestskej časti Záblatie spolu s manželkou krátko po 10.00 h. Slovne vyzdvihol potrebu účasti v komunálnych voľbách a ocenil korektnú volebnú kampaň v Trenčíne.

„Komunálna politika je najbližšie k občanovi, sú to každodenné problémy, s ktorými sa ľudia stretávajú, ktoré môže komunálny politik riešiť, a preto si myslím, že treba prísť voliť. Pretože tých kritikov potom je veľa, ktorí kritizujú prácu poslancov, ale sami to svoje volebné právo nevyužijú,“ konštatoval Vaňo s tým, že čím viac ľudí príde voliť, tým väčší mandát potom bude mať zvolený primátor a mestské zastupiteľstvo.

Ocenil tiež korektnú volebnú kampaň kandidátov na primátora mesta Trenčín.“ „V našom krajskom meste patrila k tým slušnejším. Kandidáti na primátora boli k sebe korektní, už len voliči rozhodnú o tom, kto dostane mandát zastupovať mesto. Ja si myslím, že dôležité sú nielen primátorské voľby, ale aj voľby zastupiteľstva, pretože to zloženie týchto dvoch subjektov rozhodne o tom, akým smerom sa bude naše mesto najbližšie štyri roky uberať ďalej, uzavrel Vaňo.

Trenčín -kandidáti na primátora

Danica Birošová - nezávislá
Richard Rybníček - nezávislý s podporou KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, NOVA, SaS, OľaNO, OKS, Smer-SD
Tomáš Vaňo - nezávislý
Martin Žáčik – ĽS-NS
Jozef Žiška – nezávislý