Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

TRENČÍN: Hrob matky Ľ. Štúra Anny sa dočkal takmer po storočí obnovy

Obnovený hrob Anny Štúrovej na Evanjelickom cintoríne v Trenčíne, 25. augusta 2015. Od úmrtia matky Ľudovíta Štúra uplynulo 162 rokov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S myšlienkou obnovenia hrobu matky Ľudovíta Štúra prišiel Miestny odbor Matice slovenskej v Trenčíne, podľa ktorého by to mohla byť jedna z aktivít v rámci Roku Ľudovíta Štúra.

Trenčín 25. augusta (TASR) – Predstavitelia Matice slovenskej, Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), samospráv, spoločenských organizácií a obyvatelia Trenčína si dnes na Evanjelickom cintoríne v Trenčíne pietnou spomienkou pripomenuli matku Ľudovíta Štúra Annu Štúrovú, rodenú Michalcovú. Od jej úmrtia dnes uplynulo 162 rokov.

Ako TASR informovala poverená vedúca oddelenia kultúry Trenčianskeho samosprávneho kraja Miroslava Mazánová, spomienka sa konala pri obnovenom hrobe Anny Štúrovej pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra. „S myšlienkou obnovenia hrobu matky Ľudovíta Štúra prišiel Miestny odbor Matice slovenskej v Trenčíne, podľa ktorého by to mohla byť jedna z aktivít v rámci Roku Ľudovíta Štúra,“ konštatovala Mazánová.

Podľa predsedníčky MO Matice slovenskej v Trenčíne Jany Polákovej hrob Anny Štúrovej zrenovovala naposledy v roku 1932 Živena a po takmer storočí bol schátraný. „Keď sme boli pri hrobe v januári pri príležitosti narodenia Anny Štúrovej, boli sme nemilo prekvapení, v akom je hrob stave. Od roku 1932 sa na ňom nič nespravilo. To ma podnietilo k tomu, aby som iniciovala obnovenie hrobu matky Ľudovíta Štúra,“ povedala pre TASR Poláková.

Obnovený hrob Anny Štúrovej na Evanjelickom cintoríne v Trenčíne, 25. augusta 2015. Od úmrtia matky Ľudovíta Štúra uplynulo 162 rokov.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Ako dodala, celková suma na obnovu sa pohybovala na úrovni 1300 eur, finančne na ňu prispeli Trenčiansky samosprávny kraj, Matica slovenská, Slovenská národná strana a niekoľko ďalších sponzorov. „Hrob sa už nakláňal, prepadal, a tak potreboval radikálnu opravu,“ zdôraznila predsedníčka trenčianskej Matice slovenskej.

"Je smutné, že hrob matky nášho velikána a kodifikátora spisovnej slovenčiny tak dlho chátral. Som rád, že sme mohli prispieť k jeho obnove a teší ma to o to viac, že sa tak stalo v roku, v ktorom si pripomíname 200. výročie jeho narodenia," konštatoval predseda SNS Andrej Danko.

Anna Štúrová žila s manželom Samuelom Štúrom v Uhrovci až do jeho smrti v roku 1951. Potom musela uvoľniť učiteľský byt pre nového učiteľa a presťahovala sa k príbuzným do Trenčína. Bývala na predmestí spolu s dcérou Karolínou. Zomrela 25. augusta 1853 vo veku nedožitých 63 rokov, pochovali ju o dva dni neskôr na starom evanjelickom cintoríne v Trenčíne.