Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Do práce na bicykli dochádza v máji 16 zamestnancov Úradu TSK

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Najväčšiu vytrvalosť v štatistikách TSK pri dochádzaní do práce na bicykli každoročne preukazuje predseda TSK Jaroslav Baška

Trenčín 8. mája (TASR) – Do celoslovenského projektu Do práce na bicykli sa v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojilo sedem samospráv. Podľa Veroniky Rezákovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK sa do podujatia zapojilo 66 súťažných tímov, z Úradu TSK súťažia štyri družstvá.

"V rámci Trenčianskeho kraja sa celkovo do projektu zapojilo sedem samospráv, konkrétne mestá Bánovce nad Bebravou, Handlová, Myjava, Nemšová, Prievidza, Púchov a Trenčín. Len v prvý pracovný májový deň 16 cyklisti zamestnaní na Úrade TSK spolu do práce našliapali na bicykloch 265 kilometrov,“ uviedla Rezáková.

TSK v rámci projektu Zelená župa podporuje rozvoj elektromobility, elektronizáciu služieb, znižuje energetickú náročnosť vlastných budov a rozvíja nemotorovú dopravu. Znížiť počet vyprodukovaných emisií a spraviť niečo pre svoje zdravie pomáha aj zapojenie sa do projektu Do práce na bicykli, zamestnanci TSK sa zapájajú už tretíkrát.

„S potešením konštatujem, že oproti minulému roku sa zdvojnásobil počet účastníkov. Minulý rok to bolo 2870, v toto roku je to už 5635 v 1730 dvoj- až trojčlenných družstvách a v 60 mestách Slovenska. Je to záväzok a výzva pre všetkých kompetentných, aby sa vo väčšej miere začali stavať kvalitné komunikácie bezpečné pre cyklistickú dopravu a aby sme urobili všetko pre to, aby sme mohli chodiť bezpečne do práce na bicykli,“ skonštatoval národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Peter Klučka, ktorý sa zúčastnil štartu akcie na Úrade TSK v Trenčíne.

Najväčšiu vytrvalosť v štatistikách TSK pri dochádzaní do práce na bicykli každoročne preukazuje predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý na ceste do práce na dvoch kolesách denne najazdí približne 100 kilometrov. „Som rád, že aj tento rok sa zamestnanci Úradu TSK pridali a pokračujú v tradícii z minulých rokov. Je to prospešné pre zdravie, no na druhej strane tiež chceme zlepšiť životné prostredie aj pre ostatných obyvateľov, aby CO2 bolo v ovzduší oveľa menej, ako je tomu v súčasnosti,“ povedal Baška.

Minulý rok sa tím s názvom Trenčiansky samosprávny kraj umiestnil na prvom mieste v počte najazdených kilometrov zo všetkých 38 zapojených tímov v rámci Trenčína. Spoločne počas minulého ročníka štyri súťažné družstvá Úradu TSK do pedálov našliapali takmer 4300 kilometrov, čo znížilo množstvo emisií asi o 1,1 tony.