Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Kraj možno prenechá riadenie krajských nemocníc externým manažérom

Ilustračné foto Foto: TASR/KMV MV SR

Dostať nemocnice do vyrovnaného hospodárenia nebude jednoduchá cesta a situáciu je potrebné riešiť, tvrdí vedúca oddelenia komunikácie a zahraničných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčín 26. marca (TASR) - Tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vyprodukovali len v minulom roku celkovú stratu 3,75 milióna eur. Prognózy hovoria, že ak sa situácia nezačne okamžite riešiť, zadlžovanie bude pokračovať. Informovala vedúca oddelenia komunikácie a zahraničných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach vyprodukovala v minulom roku stratu vo výške 1,6 milióna eur, NsP v Myjave 652.000 eur a NsP v Považskej Bystrici 1,5 milióna eur. "Aj napriek tomu, že TSK za obdobie 2003-2013 prispel svojim trom nemocniciam sumou viac ako 11,5 milióna eur, celkové záväzky sa vyšplhali na takmer 40 miliónov eur," uviedla Paulínyová s tým, že nemocnice majú modernizačný dlh vo výške takmer 20 miliónov eur a do piatich rokov je potrebné do nemocníc investovať finančné prostriedky vo výške asi 17 miliónov eur.

Ako dodala, dostať nemocnice do vyrovnaného hospodárenia nebude jednoduchá cesta a situáciu je potrebné riešiť. Ak sa nezačne hneď, podľa prognózy by všetky tri nemocnice v roku 2016 mali dosiahnuť záporný hospodársky výsledok vo výške takmer 4,8 milióna eur, čo je oproti roku 2014 nárast o viac ako milión a zadlžovanie bude pokračovať.

NsP Považská Bystrica dlhuje podľa zoznamu dlžníkov zverejnenom na webovej stránke Sociálnej poisťovni 10,422 milióna eur, NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach 10,093 milióna eur a NsP Myjava 4,453 milióna eur. Podľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne nemôže informácie o prípadnom splátkovom kalendári poisťovňa zverejniť bez súhlasu dlžníka.

"V závere minulého roka predseda TSK Jaroslav Baška zdôraznil, že ani jedna z nemocníc v Trenčianskom kraji sa nebude predávať, ale určite musia prejsť zmenou. Svoje stanovisko nemení. Je pripravený spolu s krajskými poslancami hľadať také riešenie, ktoré zabezpečí obyvateľom samosprávneho kraja kvalitnú zdravotnú starostlivosť, nad ktorej rozsahom kraj nestratí kontrolu," doplnila Paulínyová.

Situáciou v krajských nemocniciach sa bude zaoberať Zastupiteľstvo TSK v pondelok 30. marca na svojom zasadnutí. V navrhovanom uznesení chcú poslanci nechať vypracovať návrh, aby sa profesionálne manažovanie všetkých troch nemocníc zverilo externému manažmentu.