Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

TSK spolupracuje s dopravcami na zatraktívnení verejnej dopravy

Ilustračné foto. Foto: dpb.sk

TSK na základe svojho schváleného rozpočtu uhrádza preddavky na predpokladanú stratu za poskytnuté služby vo verejnom záujme za príslušný rok.

Trenčín 26. septembra (TASR) - O zatraktívnenie verejnej dopravy na území Trenčianskeho kraja v podobe wifi pripojenia či zavedenia nultého tarifného pásma sa usiluje Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v spolupráci so súkromnými zmluvnými dopravcami. Snaží sa reagovať tiež na požiadavky samospráv, ako i obyvateľov a prerokovať s dopravcami úpravy autobusových spojov či grafikon železníc.

"Na základe dohody uzatvára TSK so zmluvnými dopravcami SAD Prievidza, a.s., a SAD Trenčín, a.s., dodatok pre príslušný rok, v ktorom je dohodnutý mimo iného objem tarifných kilometrov, objem poskytnutých finančných prostriedkov z Rozpočtu TSK a tarifné podmienky poskytovania zľavneného a osobitného cestovného," informoval TASR Róbert Mikudík z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Doplnil, že cieľom TSK je zatraktívniť prímestskú autobusovú dopravu udržaním dostupnosti územia a zvyšovaním kvality poskytovaných služieb. "O tom svedčí napríklad aj zavedenie wifi pripojenia v autobusoch prímestskej dopravy, úprava výšky osobitného cestovného pre seniorov nad 70 rokov veku a zavedenie nového nultého tarifného pásma, v rámci ktorého cestujúci môžu cestovať o 33 % lacnejšie na trase do dvoch kilometrov v mestách a obciach, v ktorých nepremáva mestská hromadná doprava. TSK podpísal tiež so Žilinským samosprávnym krajom Memorandum o spolupráci vo verejnej osobnej doprave. Jeho cieľom je efektívny rozvoj spolupráce týchto krajov napríklad v oblasti zjednotenia tarify prímestskej autobusovej dopravy alebo zvyšovania kvality cestovania a rozvoja verejnej osobnej dopravy. K prioritám Memoranda patrí podpora a zvýšenie konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy. Do budúcnosti TSK pripravuje tvorbu Integrovaného dopravného systému v súlade s Memorandom," spresnil Mikudík.

Kraj podľa jeho slov spolupracuje s dopravcami na základe zmluvných vzťahov v súlade s právnou legislatívou a nariadeniami Európskej únie, v rámci svojich kompetencií sa vyjadruje k zmenám, respektíve úpravám grafikonov Železničnej spoločnosti Slovensko. Reaguje aj na požiadavky občanov a samospráv a v súčinnosti so zmluvnými dopravcami prerokúva jednotlivé úpravy autobusových spojov.

TSK na základe svojho schváleného rozpočtu uhrádza preddavky na predpokladanú stratu za poskytnuté služby vo verejnom záujme za príslušný rok. "Pre rok 2015 schválilo Zastupiteľstvo TSK príspevok v celkovom objeme 17.633.974 eur, vrátane preukázanej straty za služby vo verejnom záujme za štvrtý štvrťrok 2014," uzavrel Mikudík.