Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj zrekonštruuje Draškovičov kaštieľ v Čachticiach

Na snímke z 25. apríla 2022 pohľad na Draškovičov kaštieľ v Čachticiach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska nové expozície doplnia stály inventár múzea a budú rozmiestnené v celom priestore kaštieľa vrátane suterénu.

Čachtice 26. apríla (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje za 2,8 milióna eur Draškovičov kaštieľ v Čachticiach. Okrem vlastných zdrojov kraj využije aj prostriedky z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška.

„Príprava projektu trvala niekoľko rokov. Som rád, že sa nám podarilo uspieť a časť rekonštrukcie kaštieľa môže byť financovaná z finančného mechanizmu EHP. Obnova vrátane nových expozícií a zriadenia kaviarne bude stáť približne 2,8 milióna eur. Z tejto sumy je 800.000 eur príspevok z grantu EHP. Vznikne tu napríklad turisticko-informačné centrum, ktoré pomôže rozvoju cestovného ruchu v Čachticiach a okolí,“ povedal Baška.

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska nové expozície doplnia stály inventár múzea a budú rozmiestnené v celom priestore kaštieľa vrátane suterénu. „V rámci expozícií sa zameriame na Alžbetu Báthoryovú, vinárstvo v Čachticiach, spolok Tatrín či dobové bývanie v kaštieľoch. Časť priestorov chceme využiť na prednášky, svadby či spoločenské udalosti,“ doplnil riaditeľ.
Na snímke zľava za zhotoviteľskú firmu Martin Poništ, starostka obce Čachtice Erika Ondrejková, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko poklepávajú základný kameň rekonštrukcie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach 25. apríla 2022.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Okrem služieb turisticko-informačného centra a nových expozícií vznikne podľa neho v priestoroch Draškovičovho kaštieľa aj kultúrno-kreatívne centrum zamerané na muzeálno-pedagogické aktivity a kultúrne podujatia či odborné aktivity a tiež kaviareň pre návštevníkov a turistov. Komplexná obnova kaštieľa by mala byť ukončená do 30. apríla 2024.